PSD îngrijorat că banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puţini…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD îngrijorat că banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puţini…

Guvernul trebuie să intervină rapid pentru a pune capăt creşterii de preţuri la carburanţi. Propunerea PSD este o plafonare a preţurilor…

 

PSD: Dacă PNL nu este de acord, atunci ministrul Energiei trebuie să vină urgent cu o soluţie alternativă care să aibă ca finalitate oprirea creşterilor preţurilor de la pompă. Nu mai putem accepta la nesfârşit această indolenţă din partea Ministerului Energiei. Dincolo de discuţii şi dezbateri este nevoie de acţiune. Dacă PNL nu are o altă soluţie decât cea propusă de PSD, atunci trebuie să accepte în cel mai scurt timp introducerea preţului maximal pe o durată limitată de timp, a declarant Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.La începutul lunii martie, când s-a creat panică în benzinării şi s-au format cozi de zeci sau sute de maşini, preţul barilului de petrol a atins un vârf de 123 de dolari, iar preţul mediu la pompă era de 7,5 lei/litru de carburant.

Presa economică susţine că la acel moment adaosul comercial practicat în medie pe lanţul comercial din piaţa de combustibili era de 37%. În prezent, preţul barilului este 110 dolari, deci cu aproape 11% mai puţin decât în acel moment de panică de la începutul lunii martie. În aceste condiţii, preţul la pompă ar fi trebuit să scadă la 6,7 lei, însă pe piaţă preţurile au crescut la circa 9 lei/litru.Rezultă în mod necesar că adaosul comercial şi, implicit, marja de profit a companiilor sunt prea mari, în timp ce banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puţini.
Acest lucru se vede cu uşurinţă cu profiturile triplate ale operatorilor din piaţa de carburanţi. La fel de cert este că această creştere de preţuri este pur speculative, fără o legătură directă cu preţul materiei prime şi cu costurile de producţie. Soluţia PSD este de a limita, temporar, acest adaos comercial la un nivel care să reducă preţul la combustibil, fără a afecta buna funcţionare a companiilor.Dacă PNL nu are soluţii alternative pentru oprirea creşterii de preţuri, atunci trebuie să accepte varianta PSD…au arătat astăzi îngrijorați parlamentarii PSD.