PSD: Epoca turismului electoral s-a încheiat…

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD: Epoca turismului electoral s-a încheiat…

Alegerile reprezintă fundamentul oricărei democraţii. Dar pentru ca alegerile să exprime voinţa electoratului, ele trebuie să fie libere şi corecte.

PSD: Cu toţii dorim să avem o voce în determinarea viitorului ţării noastre şi în modelarea vieţilor pe care le trăim. Și vrem ca vocea noastră să conteze exact la fel ca a tuturor celorlalţi.Există multe componente necesare pentru ca alegerile să fie libere şi corecte. Dar este important să reţinem că nu este vorba doar despre alegeri în sine. Există un sistem în jurul alegerilor, care trebuie să fie funcţional şi transparent.Evenimente recente au arătat, şi nu doar cu o singură ocazie, existenţa unor riscuri reale în ceea ce priveşte posibilităţile de a influenţa rezultatul real al votului. Niciun sistem electoral nu este imun în faţa unor astfel de tentative de fraudă.Iniţiativa legislativă a parlamentarilor social-democraţi, al cărei iniţiator principal sunt, promulgată săptămâna trecută de preşedintele României, reprezintă tocmai o modalitate de a îmbunătăţi cadrul juridic în vigoare referitor la acest aspect.Aşa cum am arătat şi în expunerea de motive, la momentul respectiv, au fost semnalate public situaţii complet anormale generate de slăbiciuni legislative.
Cel mai flagrant exemplu devenit de notorietate a fost constatarea că, anul trecut, la o adresă din Sectorul 3 al Capitalei locuiau fictiv circa 18.000 de persoane. Din păcate, chiar în perioada în care iniţiativa noastră parcurgea procesul legislativ, au apărut cazuri la fel de grave. De exemplu, la începutul acestui an, în momentul în care au fost distribuite voucherele pentru energie, tot la o adresă din Bucureşti, cifra reală a vizelor de reşedinţă acordate era de peste 20.000 de persoane. Și astfel de situaţii, poate nu la fel de grave, au existat nu numai în Bucureşti.Proiectul nostru legislativ a adus mai multe modificări absolut necesare textului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.Aş aminti aici, cele mai importante: limitarea la 10 a numărului persoanelor ce pot primi viza de reşedinţă la aceeaşi adresă de domiciliu, sancţionarea cu amendă a nerespectării acestei prevederi şi, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice. Doresc să mulţumesc celor aproape 130 de colegi parlamentari care mi s-au alăturat ca iniţiatori.Doresc, de asemenea, să mulţumesc pentru susţinere ambelor grupuri parlamentare ale Partidului Social Democrat din cele două Camere.Noua lege este dovada clară că sunt luate măsurile legislative necesare pentru a garanta un climat de normalitate, obligatoriu pentru orice societate democratică.
foto: psnews.ro