PSD cere ca bursele să fie o formă de stimulare a performanţei / criteriile de acordare trebuie urgent modificate!

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD cere ca bursele să fie o formă de stimulare a performanţei / criteriile de acordare trebuie urgent modificate!
Social democrații un atras atenţia asupra necesităţii imediate de a se modifica criteriile de acordare a burselor de merit, care, în prezent, prevăd că acestea se alocă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu, dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, fără să se ţină cont de mediile elevilor.
„În urma apelurilor noastre, ale parlamentarilor, dar şi a apelului ferm al premierului, sper ca doamna ministru al educaţiei să promoveze cât mai rapid un act normativ, care să intre în vigoare imediat, pentru a elimina anomaliile apărute în acordarea burselor de merit. Bursa de merit trebuie să reprezinte, de facto, o formă de stimulare a performanţei elevilor. Dacă se menţine actualul sistem de acordare a acestor burse, vom ajunge în situaţia în care elevii care sunt primii în clasă să nu mai muncească la fel de mult, pe considerentul că şi cu o medie mai mică se vor încadra şi vor primi bursa, iar de partea cealaltă, elevii cu medii mici nu vor fi determinaţi să muncească mai mult, pentru că oricum au şanse foarte mari să primească această bursă”, au arătat social democrații.
Astfel, este nevoie de criterii mult mai bine structurate şi că poate fi luată în calcul şi introducerea unor noi tipuri de burse. Poate fi aplicat un sistem în care acordarea burselor să se realizeze în ordinea descrescătoare a mediilor, cu încadrarea acestora pe tipuri diferite de burse.
Totodată, ar putea fi introduse noi tipuri de burse, pe modelul universităţilor – burse de merit şi de studiu integrale şi parţiale – pentru o încurajare reală a performanţei şcolare, dar şi stabilirea unei medii minime cu care un elev ar fi eligibil pentru un anumit tip de bursă.
„Bursele de merit ar putea fi acordate doar elevilor care au media cuprinsă între 9 şi 10, iar elevii cu media sub 9 s-ar putea încadra în bursele de studiu. Este inadmisibil faptul că, până acum, deşi a avut toate datele colectate din şcoli, ministrul Educaţiei nu a venit cu o soluţie care să repare această anomalie. Pentru că, iată, sunt licee în care, între primii 30%, avem elevi cu media sub 2, care iau bursă de merit! Iar în alte licee, mult mai performante, sunt copii cu media 9 care nu intră în primii 30% şi nu iau bursă! În cazul în care doamna ministru Ligia Deca nu va face modificările necesare, am discutat cu colegii parlamentari şi vom face noi aceste actualizări prin iniţiativă legislativă, pentru a premia performanţa şi nu contraperformanţa”, au arătat pesediștii.