PSD Călărași. Vremea culesului faptelor și a alegerilor din partid va fi prelungită de pandemie…

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD Călărași. Vremea culesului faptelor și a alegerilor din partid va fi prelungită de pandemie…

Toamna se numără bobocii dar și toamna se evaluează bogăția recoltelor. Ajuns interimar la conducerea  PSD Călărași Vasile Iliuță secondat de Ion Samoilă i s-au alăturat imediat Beștea Mihăiță dar mai ales echipa de strategie din Consiliul Județean Călărași. 

Unanim apreciat este faptul că fără contribuția de imagine a lui Vasile Iliuță, PSD Călărași pierdea lejer alegerile locale în multe localități și șefia Consiliului Județean. După o perioadă grea, marcată de restricții impuse de pandemie, după seceta din anul trecut și greutățile bugetare din acest an, Vasile Iliuță și-a reconfirmat valoarea de bun orgabizator al banilor publici. Prioritizarea unor investiții a fost analizată atent cu echipa sa, în condițiile în care foarte multe U.A.T. – uri au fost obligate să îndure sărăcia neputând a-și face măcar plata cofinanțărilor/ a plății avizelor, autorizațiilor, cocumentațiilor cadastrale necesare aplicării în proiecte de dezvoltare.

Și totuși Iliuță a avut un aliat în această luptă. Nu a fost numai Instanța de judecată care a dat dreptate și a dispus alocarea sumelor de bani așa cum au hotărât consilierii județeni ci și opoziția politică. La Călărași opoziția a fost constructivă la început de nou mandat și s-a manifestat nu numai prin critica cheltuirii unor sume din banii publici venită prin gura consilierilor județeni George Chiriță, Popa Valentin, Valentin Deculescu sau Amelia Giurcan. Și în Consiliul local Călărași critica a fost ascultată iar de multe ori greșelile au fost îndreptate. Amintim aici intervențiile unor consilieri locali ca Alexandru Chiriță, Buzea Romeo sau Viorel Ivanciu. Remedierea unor disfuncționalități semnalate de doar unii consilieri a fost și obiectivul PSD Călărași care nu a dorit să ascundă gunoiul sub preș după comportamentul politic al fostelor conduceri care nu merită a fi aduse în dezbatere.

Municipiul Călărași și județul Călărași au însă mai multe probleme peste care echipa Dulce & Iliuță trebuie să găsească rezolvări rapide. Nu numai fondurile financiare insuficiente semnalate de aceștia sunt de luat în calcul ci abordarea unor proiecte europene care necesită mult timp, respectarea unor proceduri dar și o echipă corespunzătoare, cu o expertiză profesională de calitate. Echipa Dulce & Iliuță va trebui să găsească soluții rapide și eficiente pentru a rezolva problema pierderilor mari din rețeaua de apă, facturarea corectă a acesteia și găsirea unui preț corect față de investițiile făcute în reabilitarea sistemului de apă. Gurile rele indică pierderea celui mai mare proiect pe POIM dar administrația care este acționar majoritar al Ecoaqua păstrează tăcere. Lipsa de informare continuă din partea acestei societăți ce a mărit pe furiș prețul la serviciile oferite continuă, chiar dacă consilierul Dumbravă a răgușit arătând neregulile.

Problema facturilor mari la deșeuri, a rezolvării plății amenzilor impuse pentru nerespectarea măsurilor de selectare a acestora va crea cele mai mari probleme financiare administrațiilor. Li se adaugă terminarea în termen scurt a unor lucrări cum ar fi reabilitarea prin proiecte europene a unor drumuri, în caz contrar administrațiile fiind obligate să restituie sumele de bani alocate către U.E. 

Între dorința și lipsa de putință a administrațiilor a apărut însă senatorul Ciprian Pandea și PNL Călărași care abordează acum o altă politică, anume aceea de dezvoltare a comunităților fără a se ține cont de orientarea politică a primarilor aleși. Tendința este și aceea a guvernului Cîțu, care oricât s-ar zbate unii analiști de presă să o dărâme…a alocat sume importante destinate continuării unor proiecte. Nu numai aceasta este important ci și noi investiții. Acestea vor urma, arată echipa de tineri liberali indicând programul PNRR Anghel Saligny pentru introducere a rețelelor de gaze în localități, realizarea de școli, dispensare sau grădinițe dar și pentru reabilitarea drumurilor. 

Nici echipa liberalilor nu stă bine în evaluarea publică, aceștia trebuind a-și demonstra maturitatea politică pentru a depăși criza creșterii prețurilor la gaze, energie și în curând a alimentelor prin măsuri eficiente.

Revenind la subiectul articolului, acela că toamna se numără bobocii…Iată că a trecut 1 an de când președintele Vasile Iliuță este interimar la conducerea PSD Călărași. Lumea indică meritele lui în multe situații. Alții, puțini îl critică. O conducere stabilă presupune alegeri în forul superior, județean al organizației politice. Implicarea în luarea eficientă a unor măsuri presupune ca orice organizație politică să aibă lideri aleși, și nu numiți interimar pentru 6 luni. Când va veni vremea culesului faptelor în PSD nu se știe. Se vede doar că măsurile impuse de pandemie vor prelungi organizarea și desfășurarea întâlnirilor de orice fel. Deci interimat. Până când?