Proiectul de dezvoltare al brațului Borcea, trece într-o nouă etapă. Și alte proiecte ale CJ merg înainte…

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Proiectul de dezvoltare al brațului Borcea, trece într-o nouă etapă. Și alte proiecte ale CJ merg înainte…

Deși a fost scepticism în realizarea primului pas, Proiectul de dezvoltare a brațului Borcea trece într-o nouă etapă. Totul este posibil datorită unei echipe care prin muncă și seriozitate, transformă visele călărășenilor în rezultate – spune Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean.

Vom prezenta în ședința extraordinară consilierilor județeni dar și cetățenilor, prin presă un film de 6 minute despre cum va arăta proiectul portului turistic din mun. Călărași. Proiectul de 5,990 mil. euro a fost validat ca eligibil, la data de 02 aug. 2017. Este vorba de realizarea falezei, respectiv a unui loc de promenadă în continuarea parcului Central, către Plaja Tineretului. Aceasta presupune ca până la 16.10.2017 să depunem alt set de documente ce vor intra în alte stadii de evaluare. Aceste documente sunt studiile de fezabilitate ce vor fi folosite pentru toate obiectivele/ fazele de investiții ale  noastre din cadrul proiectului de port turistic – spune directorul Direcției de Dezvoltare din Consiliul Județean, Grama Eduard.

”Ne caracterizează optimismul, și suntem convinși că prin purtarea grupului nostru, rezultatele vor fi pozitive” – a spus președintele CJ, Vasile Iliuță. Până la 16.10.2017, studiul de fezabilitate va fi depus la Ministerul Turismului, pentru obținerea finanțării din fonduri guvernamentale. Valoarea pe care o preconizăm este de cca. 10 mil. euro conf. HG 120. Vom realiza Portul turistic de agrement modular din mai multe componente, astfel:

  • loc de promenadă, de cca 6 mil. euro;
  • portul efectiv de ambarcațiuni, de cca. 6 mil euro (se va încerca solicitarea a 10 mil euro);
  • Centrul de agrement (locuri de joacă, piste de biciclete, locuri de parcare și pentru grătare amenajate, un complex multifuncțional) va presupune și repoziționarea Bazei nautice pentru antrenament, arată Grama Eduard.

Alte proiecte sunt realizabile:

Biblioteca județeană de la biserica din Volna, va fi restaurată, reabilitată, acoperișul va fi reparat, se va crea un centru de activități în curtea interioară. Se va stabili un program interactiv în care tinerii din Instituțiile școlare vor fi implicați.

Palatul Prefecturii va fi reabilitat. După ce am analizat toate variantele privind accesarea de fonduri, încercăm să aplicăm prin POR, Axa 10. Ideea este aceea de a realiza un Centru Universitar pentru ASE și/sau/numai Universitatea de Agronomie. Clădirea va putea beneficia de fonduri pentru realizarea de săli de cursuri, săli pentru seminare, amfiteatru, laboratoare. Am finalizat și înnaintat documentația necesară, procesul analizei acesteia durând cca. 60 zile… Apoi vom depune documentația pentru finanțare. Conducerea CJ a discutat cu ministerul Culturii, iar Direcția de patrimoniu din cadrul acestuia a comunicat că există studii istorice vizavi de reabilitarea clădirii, studii ce impun obținerea unor avize necesare investiției. Avem susținerea Ministerului – spune Eduard Grama, chiar dacă clădirea este expertizată în clasa A ni s-a promis o scurtare a termenului necesar obținerii de avize din circuitul documentelor, explică acesta.

Aripa nouă a Spitalului Județean va fi modernizată. Am transmis prin CNI în urmă cu o săptămână solicitarea pentru modernizarea aripii noi a spitalului județean. Ne interesează în special secția de pediatrie, modernizarea acesteia cu mobilier, echipament, condiții de tratament și intervenții chirurgicale – spune Eduard Grama.

Muzeul Județean se va restaura, reabilita printr-un proiect România – Bulgaria, investiția fiind de cca 1 mil. euro.

Se va realiza un Centru de Comandă ISU, cu un dispecerat la Consiliul Județean, prin care vom interconecta Instituții ca Poliția, Spitalul, etc., necesar intervenției sau conducerii unor situații la nivelul județului.