Primarul vrea cheltuirea unor bani fără a avea un buget aprobat. Reacții ale consilierilor

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Primarul vrea cheltuirea unor bani fără a avea un buget aprobat. Reacții ale consilierilor

Fără a fi votat Bugetul local pe anul în curs, banii se doresc a se cheltui înainte de a exista… Consilieri locali dintr-o poziție sunt nemulțumiți de graba cu care primarul convoacă peste noapte Consiliul local pentru a se cheltui sume de bani importante ca de exemplu pentru un spectacol ori pentru finanțarea unor cluburi sportive.

Acestora li se pare o anomalie să se solicite  aprobarea structurii Planului de ocupare a funcțiilor publice pe anul 2017 – fără a se ști clar din ce se compune Bugetul pe acest an, fără să cunoască o utilitate a încadrărilor actuale pentru buna funcționare instituțională. Trebuie să știm care este rostul înființării și reorganizării de funcții bugetare, mai ales într-un aparat cu o schemă de personal foarte încărcată ca a Primăriei Călărași.  La fel există nemulțumirea că fără a exista un buget, să se ia din acesta 400 milioane de lei vechi, pentru un spectacol în sala Barbu Știrbei – arată unii consilieri. Vrem binele Comunității și nu putem permite cheltuirea de bani publici nejustificat

Este inoportun ca la o Ședință de Consiliu convocată atât de suspect, să se  urmărească votarea Regulamentului privind criteriile de acordare a burselor școlare precum și acordarea burselor de ajutor social, burselor de merit și burselor de studiu pentru elevii din învățământul preuniversitar de la cursurile cu frecvență din municipiul Călărași – spune consilierul PDS Buzea Romeo, unul dintre cei mai revoltați consilieri vizavi de cheltuirea nejustificată a banului public. Vrem să premiem și să acordăm burse să încurajăm copiii de valoare, dar trebuie să știm și din ce bani o facem.  Actele emise prin votul nostru al consilierilor trebuie să conțină clar și sursa finanțării acestor burse, cuantumul acestora în mod foarte clar. Nu ne permitem să ne jucăm cu discuții repetate, în mai multe Ședințe ale aceluiași lucru, care depinde de sume de bani încă nestabilite…Stabilirea acestui buget local depinde inexplicabil de decizii ale Consiliului județean. Practic suntem la mila acestuia arată revoltat, consilierul Buzea. 

Urgența este  pentru unii consilieri locali stabilirea Bugetului. Alții se grăbesc să îl cheltuiască înainte… Foarte urgent este acordarea locuințelor sociale finalizate de vreo 2 ani, pentru care consilierii au votat iar solicitanții aprobați pe liste așteaptă nejustificat de peste 15 luni – spune consilierul Buzea. La fel de urgent este intrarea în legalitate a transportului local și asigurarea gratuităților stabilite de lege pentru categorii sociale: pensionari, elevi – studenți, veterani, persoane cu handicap, etc. Consilierul Buzea arată că transportul local este asigurat pe cheltuiala firmei ce îl asigură în continuare, cu încălcarea prevederilor legale și mai ales cu nerespectarea unor Sentințe judecătorești de către Primărie. Arată că a identificat soluții de rezolvare a acestei situații dar… nu există deschidere pentru aceasta din partea primarului.

Discuțiile cu consilieri locali din mun. Călărași au arătat că aceștia sunt revoltați de intenția lui Iliuță Vasile de a se construi un alt Spital…în curtea Spitalului actual. Chiar de când a fost ales, Iliuță a vrut să dea de lucru unei firme de construcții anume. A indicat ca pretext al demolării aripii Spitalului Județean dinspre CEC o expertiză care arăta că acesta trebuie consolidat, iar aceasta costă mai mult decât construirea altui Spital.

Au tot căutat o locație pentru aceasta inclusiv vizavi de Spital pe terenul Uzinei de apă arată unii consilieri. Sunt sume imense de bani de cheltuit într-o zonă supra aglomerată unde nu sunt parcări și nici măcar un heliport pentru transportul rapid al urgențelor. Vrem construirea unui spital, dar nu suntem de acord cu demolarea celui existent ori realizarea unor construcții aglomerate, înghesuite, pentru a se realiza același lucru…

Noi, consilierii din PDS, spune Buzea Romeo vrem construirea Spitalului Regional. O strigăm tare și răspicat. Există terenul pentru acesta, are proiect și acces la utilități – a arătat și fostul primar într-o ședință recentă de Consiliu local. Trebuie cerut parlamentarilor călărășeni și miniștrilor să aloce bani și să se demareze construirea acestui spital, atât de util orașului nostru și nu numai, arăta Dragu Nicolae. Și consilierii PSD Călărași au discutat oportunitatea realizării multor locuri de muncă pentru constructori dar în special pentru personalul medical. Au arătat în special importanța acestui obiectiv pentru regiunea de sud est din care face parte și municipiul nostru, dotarea cu tehnică medicală și încadrarea de personal bine pregătit venind în special către nevoile de tratament și intervențiilor medicale de care călărășenii se vor bucura.

Așa stând lucrurile, iată că pe de cealaltă parte sunt stabilite alte priorități, astfel:

 

DISPOZIŢIE privind convocarea Consiliului Local în şedinţă ordinară 

Primarul Municipiului Călăraşi,

           În temeiul art. 39, alin. 1 şi art. 68, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia   publică locală, republicată:

DISPUNE:

 

Articol unic: Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţa ordinară, joi,23.02.2017, ora 16.30, în sala de şedinţe a Consiliului Local Călăraşi, cu următoarea ordine de zi:

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea, de principiu, a finanțării cluburilor sportive, de către Municipiul Călărași, prin Consiliul Local Călărași, în calitate de asociat – membru fondator.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind criteriile de acordare a burselor școlare precum și acordarea burselor de ajutor social, burselor de merit și burselor de studiu pentru elevii din învățământul preuniversitar de la cursurile cu frecvență din municipiul Călărași, în perioada februarie – decembrie 2017.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea structurii Planului de ocupare a funcțiilor publice pe anul 2017 pentru Unitatea Administrativ Teritorială Călărași.
  4. Diverse

 

Primar,

Daniel Ştefan Drăgulin