Primăria Călărași se va înfrăți cu orașul Gedera din Israel. Iată de ce…

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Primăria Călărași se va înfrăți cu orașul Gedera din Israel. Iată de ce…

Deși primarul Marius Dulce este în concediu de odihnă, în locul său este semnat un proiect de acord de înfrățire cu orașul Gedera din Israel. În raportul de specialitate semnat de directorul Luminița Trifu se arată necesitatea acestei înfrățiri din motive istorice, pentru că la fondarea orașului Gedera și-au adus contribuția mai mulți evrei originari din România. Luminița Trifu evocă din surse literare și alte categorii de izvoare istorice prezența evreilor pe teritoriul țării noastre și Pogromul din 1941 când un tren al morții în are erau îmbarcați evrei a ajuns la Călărași. 

Primarul orașului Gedera este cel ce a solicitat înfrățirea cu mun. Călărași chiar dacă în municipiul nostru nu mai sunt de mult evrei. Sunt enumerate relațiile de cooperare ce pot urma în economie, tehnologie și cultură – fără a se exemplifica un subiect anume. 

Gedera este înfrățită cu Valence/ Franța și Roman/ Romania. 

Potrivit Wikipedia, Gedera a fost fondată în iarna anului 1884 de către membrii grupului Bilu , la sud de Qatra .  Gedera a fost înființată pe un teren de sat cumpărat pentru Biluites de Yechiel Michel Pines de la consulul francez la Jaffa, Poliovierre. Primii pionieri au ajuns la locul respectiv în timpul festivalului de Chanukah. În 1888, Benjamin și Mina Fuchs au construit prima casă de piatră a lui Gedera, folosită ulterior ca casă de întâlnire Bnai Brith . În 1912, un grup de imigranți yemeniti s-au stabilit în Gedera. În timpul mandatului britanic, Gedera a devenit o stațiune populară datorită climatului său blând și a aerului proaspăt.

În 1949–1953, mii de imigranți din Yemen, România, Irak, Polonia, Egipt, Maroc, Tunis, India, Iran, Libia și alte țări au fost găzduiți în tabere de corturi. 

Turnul de apă Gedera

Terenul pe care s-a stabilit Gederah fusese cândva proprietatea palestinienilor din Qatra, care îl pierduseră din cauza datoriilor.  Îl cultivau ca fermieri, când au sosit proprietarii evrei și s-au supărat intruziunii asupra a ceea ce încă mai credeau drept pământul lor.  Qatra a fost depopulată de Haganah la 17 mai 1948. În anii 1950, a fost înființat un cartier numit Oriel („lumina lui Dumnezeu”) pentru noii imigranți cu deficiențe de vedere. Imigranții au lucrat într-un atelier protejat, iar cartierul a fost planificat special pentru a-și promova independența. 

La 9 februarie 2009, o rachetă Grad lansată din Fâșia Gaza a lovit Gedera, marcând punctul cel mai nordic într-o rundă de 200 de rachete care vizează sudul Israelului. 

Geografie

Sinagoga centrală Yeshurun , construită în 1912

Gedera este construit pe șapte dealuri din Câmpia de coastă sudică, care se ridică la înălțimea de 80 de metri (262 picioare) deasupra nivelului mării . Orașul are o suprafață de 14.500 dunam (14,5 kilometri pătrați (5,6 mile pătrate)). Gedera este considerată a fi marginea sudică a Israelului central în timp ce Hadera este considerată marginea nordică, de unde și expresia israeliană “de la Hadera la Gedera” pentru a descrie cea mai populată zonă din Israel.

Demografie

În 1911, Gedera avea o populație de 140.

La momentul recensământului Palestinei din 1922 , Gedera avea o populație de 140 de locuitori, formată din 136 de evrei și 4 creștini.Recensământul 1931 , a înregistrat 63 de case ocupate și o populație de 201 evrei și musulmani 7. Până în 1945, populația a crescut la aproximativ 970 de evrei.

Gedera are astăzi o populație mare de evrei yemeniti . Majoritatea estimărilor își situează populația la 50% din Gedera, făcându-l unul dintre puținele orașe în primul rând Mizrahi din districtul central al Israelului. În 2008, în Gedera locuiau 1.700 de evrei etiopieni

Economie

Principalele ramuri agricole ale Gedera în primii ani au fost strugurii și boabele. Citricele și alte culturi de câmp au fost adăugate ulterior. În anii 1930, s-au înființat mai multe industrii, iar Moshava a devenit o stațiune de vacanță cu case de convalescență și odihnă. [3]

Dezvoltare urbană

Poziția luncii, în apropiere de orașele mari sud centrale ale lui Israel ( Rehovot , Ashdod și Kiryat Gat ), preturi mici pentru case particulare și faptul că acesta este un oraș verde și liniștită , dar este în districtul central lângă Tel Aviv și Ierusalim face atractiv pentru israelieni. Gedera este unul dintre orașele cu creștere mai rapidă din Israel, cu o rată de creștere de 7,9%. [24]

New Gedera este un cartier de lux construit de compania Azorim . Un centru comercial important construit de Azorim este Gedera Mall, situat în sud-estul orașului. Deschis pentru prima dată în septembrie 2007, Gedera Mall are întreprinderi mici, alături de chiriași de ancorare din magazinele semi-majore din Israel și Europa.

Drumul principal Highway 7 a fost construit recent , alături de granița lunci, care leagă lunci direct la autostrada cross-country Israel, Highway 6