Primăria Călărași în neputință de a administra eficient cimitirele din municipiu. Iată de ce…

12 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Primăria Călărași în neputință de a administra eficient cimitirele din municipiu. Iată de ce…

Tot mai mulți cetățeni au reclamat redacției noastre despre neputința Primăriei Călărași de a administra locurile de veci părăsite din cimitire. În multe dintre ele iarba a crescut peste 1,5 metri, iar boscheții ascund gunoaiele aruncate de cetățeni, cu locurile apropiate acestora – ni se scrie. Exemplele sunt însoțite de fotografii ale unor locuri de veci acordate recent de Administrația Cimitirelor în Cimitirul Central chiar pe aleea principală.

Contactat telefonic directorul Administrației Cimitirelor Dan Bălăngea ne-a comunicat că numai la Cimitirul Central au emis somații la peste 100 de concesionari. Acestea au fost expediate prin poștă, cu confirmare de primire, serviciile poștale costînd peste 25 milioane lei vechi. Ni se spune că mulți dintre destinatari nu s-au conformat și locurile de veci au rămas la fel de părăsite, neîngrijite. Urmează etapa a 2-a prin presă unde se va afișa lista cu cei care au locurile de veci neîngrijite. În cazul în care nici atunci nu se va conforma, Primăria Călărași va dispune o Comisie care să verifice starea locurilor de veci și care va înainta Primăriei procese verbale cu propunerea de anulare a concesionării. Inițiativa este a fostului primar Dragu Nicolae, actual consilier local, care a cerut încă de anul trecut luarea de astfel de măsuri. El a cerut ca să facă parte din acea Comisie de inventariere împreună cu preoți din localitate și consilieri locali.

Cimitirul Central a fost și a rămas locul promisiunilor, unde Primăria a abandonat lucrarea de racordare a canalizării terminate acum vreo 2 ani. Deși lucrările au fost plătite, canalizarea nu a fost dată în funcțiune, pentru că trebuia ca instalația din Cimitir să fie racordată la canalizarea de pe strada Sloboziei. De acum peste 1 an și jumătate primarul liberal Daniel Drăgulin a răspuns interpelărilor mele și dlui Dragu, promițând că va realiza racordarea…luna următoare. Apa se scurge pe șoseaua care s-a efectuat atât de bine încît s-a surpat cu pompe cu tot și cu scurgerile la canalizare pe multe locuri.

Nici gardul de pe latura nord dinspre CFR nu a fost reparat deși acesta urma să fie înlocuit, după declarațiile de acum 2 ani ale viceprimarului Dragoș Coman. În continuare gardul este dărâmat pe multe locații fiind tranzitat de derbedei. Gunoiul se aruncă pe calea ferată din apropiere, inclusiv pământul excavat pentru realizarea de cavouri. Nimeni nu supraveghează lucrările executate, iar starea de debandadă se vede cu ochiul liber. În aceste condiții cetățenii plătesc taxe anuale de curățenie, care nu prea reiese din fotografii, chiar dacă viceprimarul Coman forțează deseori lucrările de curățenie executându-le cu cetățenii care primesc ajutoare sociale.

Administratorul Dan Bălăngea a declarat că prioritatea sa principală în lipsa fondurilor financiare este de a da în funcțiune un nou cimitir, aflat în zona de nord a municipiului. Se speră că cele 4 hectare vor satisface solicitările de locuri de veci ale cetățenilor. Și aici Primăria a investit enorm, realizând lucrări de împrejmuire și pentru utilități. În aceste condiții vom fi declarat orașul cu cele mai multe cimitire din sud-estul țării, locul unde comerțul cu coșciuge, coroane și pompele funebre sunt principala activitate a întreprinzătorilor. Cimitirul pare a urma și el modelul unei administrații defectuoase, așa cum lucrările de pe multe străzi au fost începute și…abandonate. Tot mai mulți cetățeni s-au gândit la alt primar, și așteaptă alegerile de anul viitor pentru a-i confirma lui Daniel Ștefan Drăgulin că nu îl mai vor primar.