Primăria Călărași interesată în realizarea de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor. REBU receptiv la idee…

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Primăria Călărași interesată în realizarea de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor. REBU receptiv la idee…

Eduard Grama: Căutăm soluții pentru a avea un oraș modern și a rezolva problema deșeurilor de orice fel…

Eduard Grama, administrator public Primăria Călărași: Legislația ne obligă să luăm măsuri imediate pentru a realiza măsuri eficiente pentru colectarea deșeurilor în municipiul Călărași. Pentru reducerea disconfortului urban am contactat diferite societăți și am consultat cele mai moderne soluții pentru a gestiona problema depozitării haotice a resturilor menajere ce se realizează în mun. Călărași. Ne vom orienta cu certitudine asupra unor platforme subterane de colectare a deșeurilor, chiar dacă acestea presupun costuri mari ce se vor amortiza ulterior, respectiv realizarea de lucrări subterane cu platforme betonate și racordarea acestora la rețeaua de apă și canalizare pentru o salubrizare permanentă.

 

 Platformele subterane de colectare a deșeurilor dispun de 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran. Containerele ies la suprafață prin intermediul unui sistem hidraulic doar în momentul în care mașina de gunoi vine să le golească, după care se întorc acolo unde le este locul, adică în subteran, ascunse căutătorilor prin tomberoane și ferind de mirosuri pe locatarii din zona riverană. Principalele beneficii pentru operatori sunt importante. Ansamblul de platforme subterane de colectare a deșeurilor vin în beneficiul colectării selective și scade într-o proporție foarte mare cheltuielile firmelor de colectare, timpul investit, dar și poluarea cauzată de vehicule și nu numai. Astfel, platformele subterane de colectare a deșeurilor aduc automat și:

 • Un risc de vandalizare mult mai scăzut
 • Eliminarea din discuție a containerelor cu capac – costuri reduse
 • Organizare net superioară
 • Durată extinsă de viață
 • Eliminarea operațiunilor de deratizare

 Eduard Grama: Ca administrator public mă preocupă cheltuirea eficientă a banilor publici. Mă opun risipei acestora. De aceea am identificat și beneficii ale acestor investiții…. Aspectul arhitectural urban al punctelor subterane de colectare a deșeurilor va avea cel mai puternic impact în rândul locuitorilor. Platformele pot fi proiectate astfel încât să se integreze perfect în scenariul în care sunt amplasate. Pentru realizarea acestui lucru se apelează la dale de beton, mozaic, asfalt sau chiar plăci din diferite materiale, totul pentru ca punctele de colectare să se poată camufla în peisajul urban sau rural în care sunt amplasate. Aspectul plăcut este un factor important în modernizarea și alinierea la standardele de bun simț.

Costul întreținerii platformelor subterane de colectare va fi foarte redus, comparativ cu punctele clasice. Acest lucru se datorează mai multor factori care la prima vedere par mai puțin importanți. De exemplu, punctele subterane de colectare a deșeurilor utilizează containere fără capac, iar acestea au un preț de achiziție cu până la 15% mai redus față de cele cu capac. De asemenea, cuvele sunt create special pentru a nu permite accesul rozătoarelor și dăunătorilor. Astfel, acțiunile costisitoare de deratizare sunt de domeniul trecutului. Reparațiile și înlocuirile survenite în urma vandalizărilor pot fi și ele considerate probleme excluse din ecuație. Beneficiile sunt multiple: proiect tehnic pregătit pe baza normelor naționale + acorduri, avize, autorizații, ajutor în realizarea documentației, studii de teren, execuție lucrare într-un timp redus. Cu alte cuvinte trebuie să muncim pentru confortul cetățenilor…

Primar Marius Dulce: Cel mai important aspect este asigurarea sănătății călărășenilor

Marius Dulce: Platformele se ridică la standardele europene și, nu în ultimul rând, ale decenței. Acestea elimină imaginea mizerabilă a containerelor de gunoi actuale, dar și problemele pe care acestea le creează la nivelul comunităților. Beneficiile sunt ușor de dedus, dar iată totuși câteva dintre acestea: 

 • Un cartier mult mai curat.
 • Reducerea impactului asupra sănătății publice.
 • Aspect mult mai placut.
 • Eliminarea mirosurilor neplăcute.
 • Acces cu card – eliminarea accesului uman nedorit – siguranță sporită în rândul comunității.
 • Animalele/rozătoarele/insectele dispar din ecuație.
 • Reducerea amprentei la sol – ocupă un loc mult mai mic decât containerele tradiționale – Un loc de parcare în plus este mereu binevenit.