Prețul gazelor scade…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Prețul gazelor scade…

Se probează dincolo de orice dubiu cât de corectă și de oportună a fost decizia guvernului care, prin OUG 114, a plafonat prețurilor la gaze și curent electric și astfel a protejat puterea de cumpărare a oamenilor.  Mai exact, ca urmare a deciziilor guvernului prețul gazelor va înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată, ca urmare a plafonării prețurilor de achiziție de la producători la 68 lei/MWh. Practic scade prețul la gaze pentru 3 milioane clienți casnici, cu un consum anual mai mic de 280 MWh.

Efectele Ordonanței 114 se vor vedea în perioada următoare când ieftinirea prețurilor la gaze și la energia electrică vor conduce la scăderea inflației. Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat, în şedinţa de luni, 24 iunie, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019. Astfel, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste 3 milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată. Această evoluţie este generată, în principal, de scăderea preţurilor celor doi mari furnizori de pe piaţa reglementată a gazelor naturale.

Mai precis, pentru clienţii E.ON Gaz Furnizare România, preţurile vor scădea cu 3,71%. Clienţii Engie România vor primi gaze cu 7,89% mai ieftine. Principalul element component al preţului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piaţa reglementată a gazelor naturale, a fost preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: adevarul.ro