Poliția rutieră călărășeană în acțiune…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Poliția rutieră călărășeană în acțiune…

Prin modificarea  Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, de sâmbătă 21 ianuarie 2017, nu mai este permisă parcarea mașinii pe trotuar dacă locul nu este semnalizat, chiar dacă lasați spațiul necesar pentru pietoni. Modificările aduse legii rutiere i-au prins nepregătiți pe responsabilii din Primăria Călărași: trotuarele din minunatul municipiu, înțesate cu mașini, nu au fost marcate cu indicatoare, așa că șoferii pot fi oricând amendați.

Potrivit H.G. nu mai este permisă parcarea pe trotuar a mașinilor, dacă locul nu este semnalizat corespunzător. Legea prevede amenzi usturătoare pentru șoferi, ajungându-se chiar până la ridicarea mașinii. Responsabilii Primăriei ar fi trebuit până acum sa identifice trotuarele largi și să monteze astfel de indicatoare, doar că nu s-au grăbit… Astfel, conducătorii auto care aleg să parcheze pe trotuare pot fi oricând amendați de acum încolo.

Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar vor putea fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lățime și dacă accesul vehiculelor se va face din drum. Totodată, esențial va fi și ca poziționarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulația pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.

Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă:

  • se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
  • accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
  • poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.

Ordonanța Cioloș prevede ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia.