Primăria Călărași și Poliția locală în slujba Comunității?

8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Primăria Călărași și Poliția locală în slujba Comunității?

În urmă cu vreo 20 de ani, Dinu Eugen, un respectat polițist din mun. Călărași și-a cumpărat un teren în Cartierul 2 Cocoși. Pentru că Planul de urbanism zonal avea acel cartier încadrat în zonă destinată construirii de locuințe, polițistul a solicitat și a obținut Certificat de urbanism și autorizație de construire a unui imobil în anul 2000. A obținut toate avizele necesare construrii unei case, pe care apoi a vândut-o fiului său, Dinu Eugen jr. Acesta are 25 ani, este jurist și tatăl a 2 fete. Nenorocirea pentru familia sa, ne povestește a venit în urmă cu mai mulți ani, când Consiliul local – fără a consulta pe cetățeni – a schimbat destinația funcțională a zonei unde tatăl său și-a construit casa, transformând-o în zonă industrială. S-a răspuns astfel, solicitărilor unor șmecheri care aveau nevoie să își construiască hale de producție, ateliere, sau fabrici printre casele deja construite. Abuzurile acestor noi întreprinzători au mers până într-acolo încât unii și-au permis să construiască peste șosea, în strada Locomotivei…un trotuar. Altul și-a forat pe sub calea ferată, fără vreun aviz canalizarea de la fabrică. Strada Locomotivei nu are trotuare pentru pietoni. Bălțile de apă domnesc ca în fotografie, pentru a se scurge în curțile contribuabililor.

 

Dinu Eugen este revoltat că, în aceste condiții la cca. 5 metri de ferestrele sale s-a construit o hală unde se repară autocamioane și containere de gunoi. Arată cu acte că eliberarea autorizației de construire pentru vecinul său a încălcat prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 119/2014 privind mediul de viață al populației. Un ordin de care însă Primăria Călărași nu vrea să țină cont și în multe alte cazuri, dând voie bunului plac al întreprinzătorilor de a tulbura liniștea locatarilor. Chiar dacă ordinul obligă unităţile cu capacitate mică de producţie, comerciale şi de prestări servicii, precum spălătorii auto, ateliere mecanice, tinichigerii, ateliere de tâmplărie etc., care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează în clădiri separate, la minimum 15 metri de ferestrele locuințelor. Tânărul a reclamat că zgomotele produse sunt insuportabile, afectându-i starea de sănătate lui și familiei. A trimis primarului Drăgulin și un CD cu zgomotele de baros, flexuri și motoare ambalate – înregistrate de la un parc de vizavi de casa sa de la vreo 50 metri – arătând că Poliția locală nu vrea să sancționeze tulburarea liniștii publice, pentru că firma cu care se învecinează are autorizație. Vă vine să credeți asta? Se întâmplă și în multe alte cazuri…

Pentru că Dinu Eugen a avut curajul să reclame Primăriei acest lucru și să se adreseze Instanței pentru a se obliga la intrarea în legalitate, nici vecinul său nu a stat cu mâinile în sân. La Primărie și la Poliția locală au început să curgă reclamațiile… Vecinul, deranjat că se cere întreruperea activității firmei sale a reclamat că juristul crește păsări. A trimis experții de la Poliția locală care l-au amendat în lipsă cu 350 lei pentru că și-a permis să crească 3 perechi de găini de frumusețe.

 

 

Dornic de amenzi mai mari și de afirmare profesională, agentul Simion Marian, de la Poliția locală Călărași a solicitat și autorizația de construire a casei tânărului Dinu Eugen din urmă cu vreo…20 de ani. Acesta a depus actele imediat a doua zi la registratura Primăriei Călărași – aducând la cunoștință că este obiectul unui litigiu în Instanță. Poliția locală nu a ținut cont de aceasta și l-a amendat pe jurist cu numai 50 milioane lei…pentru lipsa Autorizației de construire, prezentate cu număr de înregistrare. Crezând ca amenda să nu poate fi contestată au anexat și decizia arhitectului șef al Primăriei. Procesul verbal este urmat de o amenințare. Astfel, dacă contravenientul nu achită amenda în 15 zile de la comunicare se va proceda la executarea silită.

De necrezut, că polițiștii locali te amendează pentru că locuiești într-o casă construită cu autorizație. Pesemne că toți trebuie să intrăm în ilegalitate, ca să nu mai fim sancționați de polițiști locali, trimiși împotriva unor oameni pentru a rezolva conflictele juridice produse între ei tot de Primărie. Ori Consiliul local. Probabil domnul director al Poliției locale din Călărași sau noul arhitect șef nu cunosc că în Cartierul Oborul Nou sunt construite peste 200 locuințe fără Autorizație, fără Carte funciară. Interesant domnule primar unde se plătesc taxele și impozitele. Mulți alții indică către vilele și casele de vacanță construite tot fără autorizație în parcul Dumbrava. Nu vorbim de fostul parc Navrom. Sau alte locații. Prea multe chestii și socoteli în care au intervenit bunul plac al unor consilieri și șmecheri cu bani și firme care au sfidat legea adevărată, căutând să o modifice și să o exploateze așa cum ar vrea ei.

Dvs. cum ați proceda în locul tânărului Dinu Eugen?