PNL vers. 2021. Încurcate sunt căile Domnului (ale președintelui Cîțu)

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PNL vers. 2021. Încurcate sunt căile Domnului (ale președintelui Cîțu)

După alegerile interne ale conducerii PNL se preconizează posibile manevre politice posibile. Cel mai important pare a fi pierderea a multe procente din susținerea propriilor membri, respectiv a celor care l-au votat pe Orban. Este greu pentru ca aceștia să se retragă din viața politică parlamentară și ca atare se vor orienta către alte formațiuni. Pe plan local, dacă președintele Cîțu va schimba conducerile din administrația publică ori deconcentrate își va atrage ura propriilor colegi, a celor care cred în liberalism. Este greu de previzionat cum va construi România liberală președintele Cîțu fără a avea o majoritate parlamentară stabilă a propriilor membri. Realizarea unui sprijin parlamentar din partea PSD nu poate avea rezultatul scontat de moțiunea lui Cîțu. 

Greu de crezut că USR+ va mai veni la masa unde se vor împărți funcțiile după demisiile și demiterile în bloc din toată țara. Mai degrabă aceștia vor vota moțiunea de cenzură pe care PSD o va depune. Dorința președintelui Ciolacu de a avea alegeri anticipate va rămâne doar o dorință. Ea nu se va putea pune în practică pentru că nimeni dintre cei aleși nu vor să mai riște și să facă un efort financiar pentru a câștiga alte alegeri. Mai mult, este greu de crezut că parlamentarii aleși se vor regăsi pe listele de candidați, dacă acestea se vor realiza.

 

Cel mai trist poate fi la șefia Camerei deputaților, unde Ludovic Orban a anunțat, după ce a pierdut cursa pentru șefia PNL, că își va pune mandatul de președinte al Camerei Deputaților pe masa noului președinte al partidului. Discuția Ludovic Orban și Florin Cîțu ulterioară Congresului poate fi o palmă grea pentru liberalii care vor să se debaraseze de Orban. Cîțu ar fi cerut ca nu ar fi indicat, în acest moment, ca Orban să demisioneze de la șefia Camerei Deputaților. Demisia lui Orban ar fi deschis calea pentru un vot în Camera Deputaților, iar PNL ar fi obținine greu o majoritatea la care visează. În Camera Deputaților, cele mai mari șanse le-ar fi putea avea  liderul PSD, Marcel Ciolacu. Pe de altă parte  formațiunea de liberali ce au câștigat alegerile din partid speculează o prevedere din regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că încrederea președintelui poate fi retrasă doar de grupul care l-a propus.

Prim-ministrul Florin Cîţu a spus că va discuta, pentru obţinerea unei susţineri pentru Guvern, cu toţi parlamentarii care nu doresc o criză politică iarna aceasta. Greu de crezut că va găsi cu cine ar putea negocia, în condițiile în care Ciolacu îi flutură demisia prin moțiune iar USR + îi doresc decapitarea. „Pe de o parte avem USR care negociază cu PSD şi AUR şi atunci noi ce să facem, să nu negociem cu nimeni? afirmă Cîţu, întrebat dacă este dispus să primească susţinerea PSD. Cîțu crede în lucrurile foarte greu de produs și a afirmat că … „Vom discuta cu toţi aceia care în Parlamentul României vor să susţină un guvern şi nu vor o criză politică din România. Cu toate partidele Pe de o parte avem USR care negociază cu PSD şi AUR şi atunci noi ce să facem, să nu negociem cu nimeni?”

Cu alte cuvinte încurcate vor fi căile politicii românești în această iarnă grea, marcată de creșteri uluitoare ale prețurilor la energie, carburanți, gaze și implicit la alimente. Între dorința lui Cîțu de a face România liberală și realitatea pe care au ales-o la vot anul trecut românii este o diferență greu de trecut în condițiile minorității PNL și a decimărilor care se previzionează în acest partid. Voi încheia cu răspunsul lui Florin Cîțu întrebat dacă se va simţi confortabil în funcţia de prim-ministru ştiind că are susţinerea PSD… Florin Cîţu a răspuns:„ Aveţi foarte multe scenarii, mie îmi place să discut de lucruri concrete”.