PNL se încurcă-n propriile minciuni privind deficitul bugetar – 4%, 4,7% sau 3,7%?

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PNL se încurcă-n propriile minciuni privind deficitul bugetar – 4%, 4,7% sau 3,7%?

Suntem martorii unui șir întreg de declarații și de evenimente care dezbat același subiect, dar care generează la rândul lor aceeași întrebare: cât este de fapt deficitul bugetar al României?

Roxana Pațurcă, senator PSD și președintele executiv al PSD Călărași, a făcut o sinteză a declarațiilor liberalilor în ceea ce privește acest subiect:

 

”Este un întreg haos la guvern, iar Ludovic Orban este depășit de situația creată în urma declarațiilor inoportune ale ministrului de Finanțe. Inițial, Florin Cîțu a aruncat cifra de 4% ca deficit bugetar pe acest an, declarație care a generat pierderea de către România a 11 miliarde lei de la preluarea guvernării prin scăderea ratingului de țară, prin dezechilibrul cursului valutar și prin încercările disperate ale BNR de a ține situația sub control. Apoi același guvern a vehiculat o cifră și mai mare, spunând că deficitul din acest an este de 4,4%, cifră care se regăsește în ordonanța de rectificare bugetară.

Totuși, și această cifră este din nou contrazisă de guvernul Orban în legea privind plafoanele bugetare, în Anexa 3 mai precis, acolo unde se menționează un deficit structural de 3,7%.

Eu cred că acest guvern și-a demonstrat cu prisosință, în doar o lună de zile, incompetența, iar deficitul bugetar pentru miniștrii PNL se dovedește a fi doar o cifră pe care, probabil, o visează noaptea Florin Cîțu, iar dimineața o anunță public.

Joaca de-a guvernarea trebuie să înceteze!”, a declarat Roxana Pațurcă.

Greșelile guvernului Orban nu s-au oprit însă la această joacă de-a guvernarea pe care o menționează senatorul social-democrat. Cea mai recentă ”greșeală” a ministrului Florin Cîțu și a guvernului liberal este cea a inițierii eliminării supra-accizei la carburanți, o inițiativă care a fost anunțată drept o măsură pozitivă din punct de vedere economic, ca ulterior, același ministru Cîțu și același guvern liberal să vină să ceară Parlamentului reintroducerea accizei pentru a nu încălca legislația europeană privind cota minimă a accizelor.

Oamenii trebuie să înțeleagă că în campania electorală PNL a venit cu minciuni. Nu au nicio viziune de țară, nu există nicio strategie pentru economie, liberalismul se manifestă din păcate doar prin declarații și nu prin acțiuni benefice pentru români. Sper ca românii să realizeze cât de curând care este nivelul de competență al miniștrilor liberali și să judece singuri în ceea ce privește direcția în care merge țara cu un asemenea pseudo-guvern” a concluzionat senatorul social-democrat.