PNL are o dorință: Monitorizarea pragmatică a tăierii ilegale a lemnului care va reduce evaziunea fiscală din domeniul forestier
11 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PNL are o dorință: Monitorizarea pragmatică a tăierii ilegale a lemnului care va reduce evaziunea fiscală din domeniul forestier
Conducerea liberală a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a implementat un Proiect pilot prin care s-a analizat activitatea din SUMAL privind lemnul tăiat din pădurile ţării, precum şi transportul acestuia, folosind inteligenţa artificială.
Demersul reprezintă un pas important către o gestionare eficientă şi transparentă a resurselor forestiere.În aceste condiţii, aplicarea unor soluţii bazate pe tehnologia modernă precum SUMAL 3.0, alături de alte dispozitive de localizare în timp real pe mijloacele de transport, ar putea contribui semnificativ la combaterea tăierilor ilegale şi la monitorizarea riguroasă a sectorului forestier.

Proiectul se concentrează pe utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăţi trasabilitatea lemnului tăiat din pădurile ţării. Acest fapt implică analizarea datelor încărcate în SUMAL folosind inteligenţa artificială, pentru a detecta eventuale nereguli sau tăieri ilegale. De asemenea, utilizarea unor dispozitive de localizare în timp real pe mijloacele de transport înscrise în SUMAL, pentru a monitoriza traseele şi mişcările lemnului, reprezintă o acţiune pragmatică de reducere a evaziunii fiscale din domeniul public forestier.Un alt efect important al proiectului pilot prevede dezvoltarea SUMAL, pentru a elimina vulnerabilităţile şi a pregăti sistemul pentru tehnologii viitoare. Măsurile adoptate au presupus colaborarea cu Google şi alte companii IT, pentru folosirea soluţiilor tehnologice avansate, precum şi utilizarea hărţilor satelitare, camerelor de supraveghere video şi tehnologiei LiDAR, pentru supravegherea şi monitorizarea pădurilor.Integrarea acestor date va genera informaţii preţioase şi hărţi de risc avansate, rolul acestora fiind de a sprijini controlul şi gestionarea resurselor forestiere.

În ansamblu, proiectul vizează creşterea transparenţei şi eficienţei în gestionarea resurselor forestiere, prin utilizarea tehnologiei moderne şi a analizei de date. Rata de sustenabilitate a proiectului depinde de implementarea eficientă a tehnologiilor propuse şi de angajamentul autorităţilor şi a celor implicaţi în gestionarea resurselor forestiere.

Aplicarea inteligenţei artificiale şi a dispozitivelor de localizare în timp real va contribui esenţial la reducerea tăierilor ilegale şi la o gestionare corespunzătoare a „aurului verde” reprezentat de pădurile României.Succesul pe termen lung depinde în mod concret de reuşita programului de monitorizare continuă, alocarea resurselor adecvate, precum şi asigurarea conformităţii cu reglementările şi politicile de protecţie a mediului înconjurător.