PNL anunță măsuri pentru salvarea fermierilor autohtoni

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PNL anunță măsuri pentru salvarea fermierilor autohtoni
Atestarea originilor româneşti a produselor agroalimentare, un proiect important al PNL pentru salvarea fermierilor autohtoni

 

Parlamentul României a votat un demers legislativ propus de PNL, al cărui coiniţiator sunt, care reglementează instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DORˮ.

Programul garantează, în mod oficial, faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească, fiind destinat exclusiv producătorilor şi procesatorilor autohtoni.Potrivit proiectului de lege, schema este voluntară şi se aplică etichetării produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază 100% româneşti.Pentru a beneficia de certificatul „De Origine România – DORˮ, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar, care cuprinde o cerere tip, atestatul de producător, lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea, un caiet de sarcini, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere de atestare a originii ingredientului primar.
Conform actului normativ, beneficiarii etichetării voluntare trebuie să dovedească îndeplinirea anumitor caracteristici de către produsul alimentar vizat de schemă.În situaţia produselor neprelucrate, solicitanţii trebuie să prezinte probe potrivit cărora producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, au loc pe teritoriul României. În cazul cărnii, de asemenea, aceasta trebuie să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate în ţara noastră.Un alt criteriu este ca produsele de origine animală, altele decât carnea, să fie obţinute de la animale crescute în România.
Nu în ultimul rând, fabricarea preparatelor prelucrate trebuie realizate din produse neprelucrate din ţară, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în procent de până la 25% din greutatea acestora, conform reteţei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.Legea iniţiată de parlamentarii liberali va fi extrem de eficientă, în contextul în care patrimoniul gastronomic naţional nu este valorificat la adevăratul potential şi nu susţine corespunzător valoarea adăugată autentică, creată de producătorii români, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de ţară şi a predictibilităţii coerente din domeniul agroalimentar.
Pe fondul vulnerabilităţii României în ceea ce priveşte balanta comercială cu produse agroalimentare şi a afectării autonomiei alimentare naţionale, prin pierderile înregistrate în ultima perioadă în sectoare strategice naţionale, precum cel al cărnii de porc, panificaţia şi produsele lactate, consider că intrarea în vigoare a acestei legi va diminua substantial pericolul închiderii altor unităţi de producţie, precum şi a pierderii securităţii alimentare locale, regionale şi nationale.