Persoanele cu dizabilităţi însoţite de câini ghizi, acces neîngrădit în instituţii, magazine, transport în comun sau taxi

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Persoanele cu dizabilităţi însoţite de câini ghizi, acces neîngrădit în instituţii, magazine, transport în comun sau taxi
Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă  prin care se garantează accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi, însoţite de câini ghid, în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, hoteluri, magazine şi în mijloacele de transport în comun. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi nu vor trebui să plătească taxe sau tarife suplimentare pentru câinele ghid care-i însoţeşte.
S-a arătat că iniţiativa reprezintă încă un pas spre normalitate, o măsură care permite persoanelor cu dizabilităţi să trăiască o viaţă cât mai apropiată de normal, în mijlocul comunităţii.”Pentru persoanele cu dizabilităţi, măsurile care să le încurajeze mobilitatea sporită nu sunt un moft. Sunt o necesitate. De aceea am venit cu acest proiect de lege care aduce mai multe beneficii. În primul rând, câinii ghizi vor fi trataţi ca ajutoare necesare pentru deplasare, nu ca simple animale de companie, sunt animale antrenate special care trebuie să le fie alături stăpânilor tot timpul. Dacă în multe ţări din Europa, acest concept ţine de banalitate, noi mai avem paşi de făcut pentru a deschide noi porţi românilor cu dizabilităţi.” au arătat parlamentarii.
Legea mai prevede şi că persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta fie pentru gratuitate la transportul interurban fie pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, fie pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul şi/sau decontarea serviciilor de transport în regim de taxi, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

foto: Romania Tv