Pentru a gestiona criza din sănătate PSD cere aliaților din PNL cere măsuri concrete…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Pentru a gestiona criza din sănătate PSD cere aliaților din PNL cere măsuri concrete…

Măsurile cerute de PSD la negocierile cu PNL în domeniul Sănătății fac parte dintr-un program amplu al consultării social-democraților cu cadre medicale cu experiență dar și cu finanțiști, raportat la situația concretă din spitalele românești dar și la campania de vaccinare care a eșuat. 

Social democrații au cerut măsuri noi de gestionare a crizei dar care pot crea probleme multor angajatori. De exemplu decalarea reală a programului de lucru pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea in schimburi a programului scolar pentru reducerea aglomeratiei trebuie adatpată la condițiile concrete de producție sau de activitate. În paralel unitățile obligate la acestea trebuie să fie încurajate prin măsuri compensatorii, reduceri fiscale. 

Conducerea PSD a cerut introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă, suspendarea limitata a activităților neesențiale care generează aglomerație, și acestea măsuri discutabile în condițiile în care economia se zbate în haos și ne există măsuri organizatorice de a reduce aglomerația din centrele comerciale mari, piețe sau similare.

Utilizarea certificatului verde european intr-o maniera nediscriminatorie, cu acces universal la vaccinare si testare este subiectul unor ample critici și proteste dar și interdicții ale instanțelor de judecată care aprecfiază îngrădirea drepturilor și libertăților omului. Invocarea pandemiei pentru a suprima aceste libertăți fundamentale este o măsură discutabilă în condițiile unui stat democratic unde dreptul la muncă nu poate fi restrîns, mai ales în condițiile sărăcirii populației ca urmare a creșterii prețului la carburanți, asigurări, gaze și energie – măsuri care nu au fost reglate în domeniul salarizării în vreun fel. 

Participant la negocierile care se estimează că se vor termina prin decembrie dr. Rafila a declarat  că nu au existat divergențe majore între PSD și PNL cu privire la programul de guvernare în domeniul Sănătății ci au fost mai degrabă ”chestiuni de interpretare”. În aceste condiții spitalele au urgentă nevoie de prioritizarea investițiilor în structura secțiilor boli infecțioase și ATI, pentru creșterea siguranței pacienților, mai ales prin redimensionarea rețelelor de furnizare a energiei electrice și a oxigenului ; reabilitarea de urgenta a sectiilor de boli infectioase afectate de incidente. Deficiența de resurse umane de specialitate concură cu criza instalată. Măsurile cerute de social democrați au fost descrise de g4media.ro dar și alte surse de presă în mediul online. Astfel, se pot enumera: 

I.I. Diagnosticul și tratamentul pacienților COVID-19

 1. Accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților COVID-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele care să ofere consultații, investigații și prescripție rapidă pacienților diagnosticați cu COVID-19.
 2. Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis.
 3. Call-center pentru medicii de familie/alte specialitaticare trateaza pacienti COVID-19 pentru consiliere profesională (în parteneriat cu societățile profesionale medicale)
 4. Stabilirea urgentă a criteriilor de internare în spital a pacienților COVID-19.
 5. Constituirea structurii de coordonare a interventiei (MS) si a unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19 (MS, DSU, Unifarm).
 6. Organizarea unei structuri județene funcționale de coordonare a acordării asistenței medicale, cu reprezentanți ai spitalelor din județ, a DSP și CJ pentru repartizarea pacienților cu COVID-19 și a celor cu boli cronice în funcție de disponibilitatea serviciilor medicale de asistență spitalicească.
 7. Stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2. Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?)si incurajarea prezentarii timpurii la medic a persoanelor simptomatice.

I.II. Accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile

 1. Asigurarea de teste rapide de calitate corespunzătoare conform listei ECDC, decontabile pe baza unui preț de referință.
 2. Organizarea de centre de testare, eventual în spatii dedicate in actualele centre de vaccinare
 3. Instruire în vederea testării/auto-testării gratuite a angajaților nevaccinați în toate instituțiile publice minim o dată pe săptămână și pentru unitățile sanitare de 2-3 ori pe săptămână.
 4. Acces gratuit la testare o dată pe săptămână la centre de testare, medici de familie și ambulatorii de specialitate pentru persoanele asimptomatice.
 5. Testarea elevilor, în cazul redeschiderii școlilor și liceelor, dar și a studenților, prin teste din salivă, minim o dată pe săptămână (redimensionarea necesarului propus inițial de Ministerul Educației in functie de acceptabilitate).

I.III. Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare

13.Campanie de informare dedicată populației generale, părinților, persoanelor din categorii vulnerabile, inclusiv din mediul rural,

14.Comunicare/informare beneficii vaccinare în parteneriat cu autoritățile locale și angajatorii, reprezentanti ai cultelor, reprezentanți ai mass-media, INSP, societățile profesionale medicale.

I.IV. Set de măsuri non-farmacologice pentru reducerea numărului de cazuri și de decese ca parte a unui PACT NAȚIONAL DE SOLIDARITATE:

 1. Autoritățile, cultele religioase, angajatorii și mass-media explică și încurajează regulile de reducere a transmiterii COVID-19.

16.Decalarea reală a programului de lucru pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea in schimburi a programului scolar pentru reducerea aglomeratiei

17.Introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă,

18.Suspendarea limitata a activităților neesențiale care generează aglomerație,

 1. Utilizarea certificatului verde europeanintr-o maniera nediscriminatorie, cu acces universal la vaccinare si testare

I.V. Resursele umane in sanatate

20.Posibilitatea transformarii contractelor temporare ale personalului medical angajat în unitățile care tratează pacienți COVID în contracte permanente.

 1. Cresterea numarului de locuri in specialitatile deficitare (ATI, boli infectioase, epidemiologie, pneumologie)

22.Parteneriat cu organizatiile profesionale (CMR, OAMGMAMR) si cu universitățile/facultatile de medicină pentru sprijinul personalului din unitati sanitare si DSP (studenți, rezidenți)

 1. Parteneriat de incredere cu mediul universitar medical ca furnizor de instruire si resurse umane inalt calificate si pol de referinta in practica medicala

I.VI Investiții de urgență

23.Prioritizarea investițiilor în structura secțiilor boli infecțioase și ATI, pentru creșterea siguranței pacienților, mai ales prin redimensionarea rețelelor de furnizare a energiei electrice și a oxigenului ; reabilitarea de urgenta a sectiilor de boli infectioase afectate de incidente majore (Matei Bals, Constanta)

24.Asigurarea sprijinului financiar, dacă este solicitat, pentru furnizorii de oxigen ai unităților sanitare.

 1. Sprijinirea producatorilor din industria farmaceutică din Romania prin masuri administrative sau fiscale