Parlamentarii sancționează mai aspru depașirea nivelului de zgomot în localități. Nunțile spoitorilor vor fi civilizate?

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Parlamentarii sancționează mai aspru depașirea nivelului de zgomot în localități. Nunțile spoitorilor vor fi civilizate?

Recent Senatul României a adoptat  o modificare a legii 61/1991 prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuinţe şi în instituţii publice şi amenzi pentru depăşirea acestora. M.A.I. prin Guvern au documentat că  “modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită (…) în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează”.

S-a stabilit că constituie  contravenţie depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14,00 – 16,00 şi 23,00 – 7,00

 Fapta contravențională este și aceea de “tulburarea fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi reglementate de Legea societăţilor 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”.

Senatorii au stabilit  un nivel de 35 db pentru intervalul orar 23,00 – 7,00.

Minunea   a venit printr-un  amendament care stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va putea face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.

Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Până acum fapta era sancționată cu până la 1000 ron. Este binecunoscut că rromii din Călărași achitau această amendă sau semnau procesele verbale fără a limita volumul muzicii, maneliștilor care derulau multe ore ziua dar și noaptea în mijlocul unor blocuri cu destinație de locuit și nu de locuri pentru petreceri în aer liber.

Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi, un senator s-a opus și unul s-a abținut…Discuțiile continuă în Camera Deputaţilor în calitate de for decizional în acest caz.