Parlamentarii A.U.R. susțin că guvernanţii trăiesc într–o lume paralelă cu realitatea

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Parlamentarii A.U.R. susțin că guvernanţii trăiesc într–o lume paralelă cu realitatea

Izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina din primăvara acestui an a pus România într-o situaţie conjunctural favorabilă în ceea ce priveşte exporturile de cereale în Uniunea Europeană…

 

A.U.R.: Blocada economica impusă Rusiei la nivel mondial, precum şi imposibilitatea ca Ucraina să-şi exporte produsele agricole prin porturile de la Marea Neagră, părea că oferă României posibilitatea să joace un rol mult mai important in ceea ce priveşte aprovizionarea ţărilor din Uniunea Europeană cu produse agricole. Până la izbucnirea războiului din Ucraina, România era al doilea exportator de grau din UE, după Franţa, şi principalul exportator de porumb. Conjunctura internaţională părea să ne ofere şansa să jucăm un rol şi mai important, cu atât mai mult cu cât ţările din vestul Europei fuseseră lovite de secetă încă din primăvara acestui an.Seceta a lovit însă şi România şi, ca de obicei, autorităţile statului nu au luat nici o măsură pentru contracararea efectelor acesteia. Nu s-au activat comisiile de calamitate pe lângă direcţiile judeţene şi pe lângă primării, nu a existat nici un fel de comunicare între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi fermierii afectaţi de secetă.

Orice sprijin financiar rămâne promisiune goală, iar despre canale de irigaţii care să înlocuiască lipsa de precipitaţii nici nu poate fi vorba. În judeţul Botoşani, de exemplu, unele culturi agricole au fost compromise în proporţie de 80 până la 100%, aşa cum s-a întâmplat la Hlipiceni, unde ţăranii vorbesc deja despre spectrul foametei , într-un judeţ cu al doilea luciu de apă că mărime in ţară.In tot acest peisaj , autorităţile statului par mai degrabă preocupate să ajute Ucraina să-şi vândă cerealele din stoc in detrimentul celor româneşti.Pentru orice om cu simţul realităţii, este evident că va urma o creştere a preţurilor produselor agricole, iar epopeea alimentelor ieftine a luat sfârşit.Pe lângă preţul la combustibili, la energie, la facturile la întreţinere, la alcool şi tutun, avem, iată, şi o creştere a preţurilor şi o nesiguranţă a prezenţei pe piaţa românească a alimentelor de prima necesitate în iarna care urmează. Însă guvernanţii ne spun in continuare să stăm liniştiţi, suntem pe drumul cel bun, vorbesc despre creştere economică şi despre rata extraordinară a absorbţiei fondurilor europene. Pare că toţi aceşti oameni care ne conduc trăiesc într-o altă lume, pierzând total contactul cu realitatea…au arătat parlamentarii A.U.R. în expunerile lor.