Ospătarii, fotografii pentru nunți și așa zișii jurnaliști își încetează astăzi activitățile de campanie electorală

2 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ospătarii, fotografii pentru nunți și așa zișii jurnaliști își încetează astăzi activitățile de campanie electorală

Presa călărășeană a fost invadată odată cu începerea alegerilor locale de indivizi puși pe căpătuială. Nu dorința de a face bani a acestora a atras atenția unor politicieni ci modul nelegal de a presta activități de promovare electorală.

Adunați pe sub fusta a diverse publicații înființate de indivizi semi analfabeți, fără bacalaureat ori studii care să le permită practicarea legală a meseriei de jurnalist am cunoscut în toată splendoarea pe ospătari care au furnizat live-uri pe paginile unor candidați sau grupuri facebook. Practicanții unor meserii în frizerie sau veterinari au excelat în prezentarea pe Tik – Tok a unor candidați. Jurnaliști fără bacalaureat au organizat podcasturi cu întrebări de la contracandidați menite să-i încurce pe cei intervievați. Banii au venit din ambele părți. 

Nimic nu a arătat că presa călărășeană poate prezenta corect pe candidați, preocupările lor. Nimeni nu a știut ce soluții au candidații pentru localitățile lor, nu au fost prezentate concret cetățenilor.  Oamenii s-au obișnuit să vadă nu texte de presă ci fotografii cu femei de etnie plângând pe tricoul unor candidați, cum aceștia iau în brațe pe copii ori în pelerinaje prin piețe sau așa zisul Obor.

Mulți doresc să ajungă primari, consilieri, dar puțini merită. Asta vor stabili de fapt numai alegătorii. Pentru că presa adevărată a fost ocupată în această campanie electorală de către impostorii ce au prestat pentru diferiți candidați pentru sume colosale, greu de justificat. Spune-mi cu cine te însoțești, ca să îți spun cine ești…Prezența multor formatori de opinie pe lângă candidați și modul lor de prezentare a fost condiționat doar de bani. Puțini jurnaliști au demonstrat că au caracter și sunt echidistanți, prezentând documentat pe candidați, problemele din comunitățile locale, modalitățile propuse de candidați pentru a le rezolva.

De fapt, lumea s-a convins de lipsa de valoare a majorității candidaților care s-au prezentat doar critic la adresa primarilor în funcție la podcasturi sau așa zise emisiuni radio filmate la care nu s-au uitat prea mulți. Problemele comunităților au fost prezentate doar de către jurnaliștii adevărați la o conferință de presă la un partid căruia nu merită să-i dau numele. Candidații au aflat că nu au gestionat deloc bine prețurile mari la apă și canalizare și că favorizează ca un incompatibil să ocupe funcția nelegal.

 

În campania electorală am descoperit și oameni cu curaj, mai ales femei. Unele s-au remarcat prin modul decent de a se expune lângă președinții de partid iar altele prezentându – și public strigătul, revolta. Animația a funcționat. Un contracandidat a fost descurajat prin blesteme, ritualuri vodoo cu o găină neagră, s-au făcut pelerinaje prin fața și prin curtea Zoo cu diferite evenimente. S-a intrat în curtea spitalului pentru a se critica construirea unui corp nou și nu a unei pușcării. La sate candidații s-au agresat, s-au înjurat. Unii au ajuns la arestul IPJ iar alții la spital. Democrația a rămas însă suferindă, iar cetățenii au așteptat în zadar să fie informați de ospătari, amatori ce filmează la nunți sau veterinari. Care alegeri?