Obligațiile angajatorilor în caz de temperaturi scăzute

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Obligațiile angajatorilor în caz de temperaturi scăzute

Comunicat de presă -INSPECȚIA MUNCII

Avertisment pentru angajatori si angajati în caz de temperaturi extreme scăzute

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber si respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în muncă,Inspectia Muncii transmite un avertisment pentru angajatori si angajati în caz de temperaturi extreme scăzute.

Măsurile minimale pe care angajatorii sunt obligati să le ia pentru activităţile în aer liber sunt: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 –1 litru/persoană/schimb;acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000: reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului  medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de  muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru constatarea nerealizării măsurilor prevăzute mai sus, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege.

”Când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în conditii de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori angajatorii trebuie să ia măsurile prevăzute de lege si pe care le amintim în fiecare an. Iar salariatii au obligatia să se conformeze acestor măsuri, în primul rând pentru propria lor protectie, securitate si sănătate la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariatilor se mentin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.”

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Serviciul Comunicare