Președintele CJ Vasile Iliuță, prefectul George Iacob pe teren…Primarii din loc Borcea, Ștefan cel Mare și localitățile aflate la intrare în județ răspund prezent
Zilele trecute, primarul Aniel Nedelcu Pațurcă a fost pus la muncă grea de soția sa senatorul PSD Roxana Natalia Pațurcă. Astfel, ieri 5 august, la inițiativa Instituției prefectului sprijinit de DSVSA Călărași și a d-nei senator Roxana Pațurcă, primarul com. Borcea, Nedelcu Aniel a organizat o Adunare cetățenească tema fiind pesta porcina africana, virus confirmat in loc. vecină Fetesti. Acțiunile de conștientizare/informare vor continua. Dacă în comuna Borcea cei implicați au avut o întâlnire cu cetățenii pentru a-i lămuri privind măsurile ce trebuiesc luate pentru extinderea virusului pestei porcine, aflăm că toate sunt asociate cu măsuri tehnice, logistice de biosecuritate pentru a se preveni riscurile acestei epidemii.
Nenorocirea cea mai mare spune primarul din Borcea este aceea că, în urma depistării virusului în localități, timp de trei ani este interzisă creșterea de porcine. Discuțiile cu factorii implicați au arătat că nu s-a găsit încă antidot la acest virus.
Informarea de ieri a liniștit oamenii agitați, spiritele încinse din Bocea a spus primarul. Asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ci să continuăm luarea de măsuri de biosecuritate, a menționat primarul din com. Borcea.
Nici președintele Vasile Iliuță nu stă cu mîinile în sân așteptând vreo minune…
Astăzi, 6 august, la prima oră a dimineții, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, s-a întâlnit cu reprezentanții DSVSA Călărași pentru a se informa și pentru a se lua măsuri la nivel județean cu privire la măsurile de prevenție a pestei porcine africane. Prezenți la ședința operativă au fost și dl.prefect al județului Călărași- George Iacob, dna. senator Roxana Natalia Pațurcă, primari ai localităților județului. A fost punctat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine: filtre pentru dezinfecție în punctele de trecere a frontierei, instalarea de dezinfectoare individuale pentru gospodăriile care dețin porci, toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar. Președintele Consiliului Județean Călărași a dispus convocarea unei ședințe a CJ pentru alocarea sumelor necesare planului de măsuri care se va institui la nivelul județului nostru.
Vasile Iliuță: “O ședință importantă care a strâns la o singură masă toți factorii de decizie. Este meritul doamnei senator Roxana Pațurcă care se preocupă și în vacanța parlamentară de problemele judetului. Noi, autoritățile locale, am raspuns acestui apel lansat de dumneaei si ne-am mobilizat, dispunând măsurile ce se impun pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în județul nostru. Doamna senator Roxana Paturcă a desfășurat și la acest sfârșit de săptămână o acțiune publică de informare. Implicarea și hotărârea pe acest subiect merită aprecierile tuturor”
Astăzi, după ședința operativă de la Consiliul Județean, la invitația dlui președinte Vasile Iliuță și solicitarea expresă a senatorului Roxana Pațurcă au participat prefectul George Iacob, primari ai unor localități vizate, învecinate județelor alăturate, personal tehnic de la CJ și DSV cu atribuții în situații ca aceasta.
Măsurile sunt doar preventive. Ele impun asigurarea unor condiții de biosecuritate la ferme și gospodăriile unde se cresc porci. Gestionarea rapidă, imediată a situațiilor la posibilele focare de boală, raportarea situațiilor existente și asigurarea unor restricții privind mișcarea animalelor, a produselor, și subproduselor provenind din prelucrarea porcinelor, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor sunt deocamdată măsurile care s-au luat. Am dispus personal atăt eu cât și domnul prefect implicarea efectivelor de specialiști de la DSV, IPJ Călărași, a Jandarmeriei. Le acordăm tot sprijinul necesar… a precizat președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță.
De menționat că acesta a verificat personal măsurile luate în localități expuse contactului cu virusul, respectiv cu localități aflate la limita de județ, considerând insuficiente unele măsuri care trebuie extinse la fiecare gospodărie și fermă de animale.
Iată că autoritățile concură pentru reducerea impactului la nivel social și economic declanșat de această epidemie, deocamdată în 8 județe și 545 focare, soldate cu uciderea a peste 62.000 porci. Știu care sunt greutățile crescătorilor de porcine, și eu am început cariera ca și crescător de animale/ nu mi-e rușine să spun…Însă mă gândesc la nenorocirile care le poate produce această epidemie, acest virus. Trebuie să stopăm într-un fel sau altul sau să limităm efectele acestora în județul nostru – a încheiat președintele Vasile Iliuță făcând apel la înțelegerea oamenilor și conștientizarea lor pentru luarea sau respectarea măsurilor autorităților.
Contactată telefonic, conducerea Jandarmeriei Călărași a declarat că au instituit o zonă de supraveghere în com Borcea și o alta în com. Stefan cel Mare – conform Planului de măsuri al M.A.I. S-au montat corturi și echipamente necesare activităților specifice și se face apel la responsabilitatea cetățenilor pentru a se conforma solicitărilor jandarmilor. Totodată s-a menționat că în cazurile izolate de moarte a porcinelor din loc Borcea și Dragalina, nu s-a confirmat existența acestui virus al pestei, cauza morții fiind de altă natură. S-a arătat că sunt suficiente efective de jandarmi pentru a acționa acolo unde situația o va impune – a precizat primul adjunct al Jandarmeriei Călărași mr. Gheorghe Cristian.
Numar afisari articol: 5.395