Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă care va avea un rol extrem de important în asigurarea asistenţei medicale primare în România.
Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul declarării cabinetelor de medicină de familie, precum şi a punctelor de lucru ale acestora, ca fiind unităţi sanitare de utilitate publică. Chiar dacă art. 74 din Legea nr. 95/2006 stipulează în prezent acordarea de către autorităţile locale a unor facilităţi şi stimulente pentru instalarea medicilor şi pentru înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină de famiIie, era imposibilă semnarea unor contracte de comodat, din cauza unor prevederi legislative aflate în vigoare. Din cauza faptului că, spre deosebire de spitale, cabinetele de medicină de familie nu erau declarate prin lege ca fiind unităţi de utilitate publică, autoritaţile locale nu puteau decide darea în folosinţă gratuită a spaţiilor aflate în proprietatea publică către medicii de familie.
În aceste condiţii, proiectul legislativ era imperios necesar, mai ales din perspectiva faptului că, în prezent, există multe proiecte asumate de către administraţiile locale, în scopul facilitării accesului unui număr cât mai mare de cetăţeni la asistenţa medicală primară. Mai mult, în ultima perioadă am asistat la o diminunare drastică a numărului unităţilor medico-sanitare din ţară, mai ales în mediul rural, unde asistenţa medicală primară este asigurată doar într-un procent de 40%. Actul normativ al parlamentarilor PNL va conferi astfel posibilitatea autorităţilor locale de a beneficia de pârghiile legislative necesare pentru a acorda cabinetelor de medicină de familie cele mai potrivite facilităţi şi stimulente.
Numar afisari articol: 227