Noile cărți de identitate electronice apar de la data de 2 august, limitat…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Noile cărți de identitate electronice apar de la data de 2 august, limitat…

MAI: Avem toate condițiile pentru emiterea din 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate și a cărții de identitate simple

 

Cartea electronică de identitate va fi emisă din data de 2 august, conform obligațiilor europene, dar într-un număr limitat, în cadrul unui proiect pilot de 6 luni. Se estimează că în acest an vor fi emise cca. 5.000 de cărți electronice de identitate. 

România trebuie să emită cartea  de identitate electronică începând cu 2 august 2021, conform Regulamentul UE 2019/1157.  Imprimeria Națională a lansat o primă licitație pentru achiziția unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate. Se va începe achiziția sistemului de preluare date complete ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate. Centrele DEPABD din cadrul MAI vor fi dotate cu stație de lucru portabilă, multifuncțională laser A4, monitor extern, cameră web + trepied, licențe prelucrare imagini, cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, cititor documente). DEPABD  susține că sunt îndeplinite toate condițiile pentru emiterea unui număr limitat de cărți electronice de identitate în acest an, în cadrul unui proiect pilot.

Pentru producția și personalizarea cărților electronice de identitate vor fi folosite liniile de producție utilizate pentru producerea pașaportul simplu. Evaluările realizate au relevat o disponibilitate lejeră a fluxului de producție atât la nivelul producției blanchetelor, cât și al personalizării cărții electronice de identitate. Precizăm că pentru punerea în circulație începând cu data de 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple în cadrul proiectului pilot, sunt îndeplinite toate condițiile.” – au precizat reprezentanții DEPABD.