Nivelul de trai nu va crește. Prețul gazelor vrea să fie cel puțin dublat…
8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Nivelul de trai nu va crește. Prețul gazelor vrea să fie cel puțin dublat…
Neputința parlamentarilor PSD în fața valului de scumpiri ale gazelor naturale și celor ce decurg din aceasta îi îndeamnă la alt comportament. Reprezentanți ai ANRE, producătorilor și distribuitorilor de gaze le-au spus parlamentarilor din Comisia de specialitate că ceea ce vor face adică creșterea prețurilor este de neevitat de către aleși. Aceasta a înfuriat pe deputatul PSD Călărași Iulian Iacomi care a dat afară din sala de ședințe a Parlamentului pe unul dintre acești reprezentanți. Tupeul producătorilor și distribuitorilor de gaze naturale va continua, fiind încurajat o Hotărâre de guvern antiromânească, emisă de fostul guvern tehnocrat…
foto Jurnalul de Călărași
Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creşterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. “În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziţia pieţei reglementate, deci pentru consumatorii casnici şi pentru cei din zona termiei (termocentrale – n.r.) cantităţile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare şi a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziţie cu prioritate. Acest lucru înseamnă piaţă liberă şi de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preţuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător”, a declarat Havrileţ, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.
România va plăti un preț mai mare pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017. ANRE anticipează că 40% din gazele consumate în această iarnă vor fi importate. România va plăti din aprilie acest an un preț mai mare pe gazul importat din Rusia, în urma anunțului CEO-ului Gazprom, Alexei Miller, privind majorarea prețului gazului exportat în Uniunea Europeană (UE) de la 1 ianuarie 2017. Potrivit președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național.
În prezent, susține șeful ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 lei Mwh, în timp ce piața internă este «blocată» de un preț de referință de 72 lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pieței gazelor.
Livrările Gazprom către Germania s-au majorat cu 7,5% , cele către Marea Britanie – cu 54.6%, cele către Franța – cu 20,4%. Austria a importat în primele 10 luni ale acestui an cu 27,5% mai mult gaz din Rusia, iar Grecia – cu 47,3%. Statele europene cu cea mai mare creștere a importurilor de gaze rusești sunt Olanda, cu o majorare de 91,8% și Danemarca, cu una de 149,4%.
În România sunt estimate creșteri de cca 110% a prețului total al gazelor, inclusiv de distribuție a acestuia. Zbaterile Guvernului actual de a ascunde aceste creșteri și masca cu promisiuni de creștere salariale ale veniturilor bugetarilor din fonduri inexistente sunt praf în ochii românilor apreciază analiștii economici.