Nimic despre inechitățile salariale pentru pompieri, jandarmi, polițiști, militari în noul program de guvernare

11 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Nimic despre inechitățile salariale pentru pompieri, jandarmi, polițiști, militari în noul program de guvernare

Odată cu rotativa guvernamentală prin care s-a schimbat atât premierul, cât și ministrul afacerilor interne, avem pentru perioada iunie 2023-decembrie 2024 un nou program de guvernare care va produce impact  și asupra Ministerului Afacerilor Interne. Iată care sunt prioritățile și obiectivele noii conduceri:

I. Priorități de guvernare:

 1.  Optimizarea instituțiilor MAI pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și societății, într-o manieră coerentă, guvernată de principii solide și responsabilitate.
 2.  Creșterea gradului de protecție și de siguranță a cetățeanului și a comunităților având la bază dezvoltarea componentei de cunoaștere concretizată printr-o prezență activă pe teren, precum și prin menținerea și îmbunătățirea unor legături și interacțiuni solide și permanente cu membrii comunităților respective
 3.  Consolidarea capacității de prevenție, intervenție și reacție a MAI pentru impunerea respectării legii.
 4.  Continuarea implementării concepției privind recrutarea, formarea și evoluția profesională a personalului MAI.
 5.  Accelerarea proceselor de simplificare administrativă și transformarea digitală a serviciilor publice și a procedurilor interne de lucru.

II. Obiective de guvernare 2023-2024

 1. Eficientizarea mecanismelor instituționale și interinstituționale necesare elaborării și implementării strategiilor naționale în domeniul afacerilor interne.
 2. Adoptarea unui set de strategii sectoriale și alte documente
  programatice în domenii-cheie de competență, care să confer
 3. Eficientizarea activităților de prevenire și combatere a fenomenului infracțional.
 4. Consolidarea Sistemului Național Integrat pentru Situații de Urgență.
 5. Gestionarea provocărilor migraționiste și securității frontierelor.
 6. Creșterea siguranței rutiere prin consolidarea mecanismelor de prevenire și combatere a încălcării legislației rutiere.
 7. Adaptarea mecanismelor recrutare, selecție, încadrare, dezvoltare, pregătire, formare și perfecționare a personalului MAI la realitățile sociale actuale.
 8. Optimizarea funcțională a structurilor MAI.
 9. Transformarea digitală a unor servicii publice și a activității structurilor MAI.
 10. Eficientizarea managementului resurselor logistice și financiare.
 11. Consolidarea capacității MAI de a utiliza fondurile externe nerambursabile pentru a crește calitatea serviciilor oferite cetățenilor.
 12. Consolidarea mecanismelor de realizare a comunicării publice.

Se pare că salariile personalului din MAI nu reprezintă nicio prioritate și nici  un obiectiv al noii echipe de guvernare, inechitățile salariale continuând să fie un deziderat. În perioada imediat următoare, noua conducere a MAI trebuie să convoace urgent o întrevedere cu organizațiile sindicale pentru a discuta despre draftul noii legi a salarizării unice care urmează să intre în vigoare la 01.01.2024.