Muzeul Dunării de Jos și C.J. ne prezintă exponatul lunii februarie…

10 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Muzeul Dunării de Jos și C.J. ne prezintă exponatul lunii februarie…

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna februarie, în cadrul proiectului Exponatul lunii, o statuetă din bronz de epocă romană.

Astfel de statuete sunt destul de frecvente în plastica romană, în Moesia Inferior, Moesia Superior și Dacia. Ele reprezintă o veche divinitate romană, Genius familiaris (divinitate protectoare a familiei).  Acesta, începând cu epoca lui Augustus, este redat sub forma unui pater familiarias (cel mai în vârstă bărbat din acea locuință, proprietarul gospodăriei) având toga trasă pe cap și purtând în mâini patera (vas antic de cult, are forma unei cupe, era folosită pentru sacrificii) și cornucopia (cornul abundenței, avea formă de corn, era ușor de transportat și conținea: fructe, legume, flori și monede). Se cunosc și exemplare având alte atribute. Unii autori pornind de la atitudinea de sacrificator a personajului, consideră că ele înfățișează un preot roman.

A fost descoperită întâmplător, în anul 1961, pe câmp, în perimetrul comunei Grădiștea, aflată în stânga Dunării, în dreptul cetății romane Durostorum. Astfel de descoperiri în afara imperiului roman sunt numeroase. A ajuns pe acest teritoriu în urma unui schimb de mărfuri sau jaf. Are numărul de inventar vechi 10711, numărul de inventar actual este 25308. Este datată în secolele II-III d. Hr.

Statueta este din bronz masiv cu patină verde închis. Are stare bună de conservare. Personajul este redat în picioare, îmbrăcat cu o tunică cu mâneci scurte și o toga, înfășurate în jurul mijlocului, acestea îi acoperă o parte din brațe, umeri și este adusă pe cap. Piciorul drept este puțin îndoit. În mâna dreaptă, îndreptată ușor înainte, ține o pateră. Mâna stângă este ridicată în sus și a avut un obiect, astăzi rupt, probabil, după analogii, un volumen (papirus desfășurat orizontal). Ea are următoarele dimensiuni: înălțimea – 134 mm, lățimea – 23 mm, grosimea – 15 mm, înălțimea feței – 22 mm.

    Piesa poate fi văzută la secția Arheologie, fiind parte a expoziției permanente de aici, la secțiunea dedicată epocii romane.

Muzeograf,
Roberta Mădălina GĂBUDEANU