Muzeul Dunării de Jos prezintă… Personalitatea lunii septembrie

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Muzeul Dunării de Jos prezintă… Personalitatea lunii septembrie

Luiza Constanţa ASAVETEI

(născută Hargalaş, 23 septembrie 1930, Călăraşi)

  

În cadrul Proiectului Mari Personalităţi Călărăşene, Muzeul Dunării de Jos prezintă

 

“Personalitatea lunii septembrie – Luiza Constanţa ASAVETEI, pictor și scriitor”

 

Luiza Constanţa ASAVETEI este artistă și poetă de origine română, stabilită în Austria. Luiza Asavetei este o personalitate complexă, a cărei imagine se încheagă din evocări, mărturii, amintiri, din arta sa în care evocă imaginea țării și a copilăriei sale – motive care au însoțit-o de-a lungul vieții, conturând vitalitatea și vigoarea pământului pe care a văzut lumina zilei, din gândirea și sensibilitatea omului, care departe de țară a păstrat legătura cu pământul natal și oamenii creatori de frumos.

Studii: Clasele I şi a II-a la Liceul ”Domniţa Ruxandra”, apoi la Liceul de Fete Real ”Sf. Gheorghe” din Călăraşi.

În perioada 1966 – 1968 a urmat cursuri de scenografie şi artă decorativă la Şcoala Populară de Artă Bucureşti; între 1968 şi 1971 a studiat pictura în atelierul pictorului Traian Apostolescu; în aceeaşi perioadă a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice a Universităţii din Bucureşti (absolvită în 1971).

Activitate socio-profesională: în perioada 1971 – 1978 a fost profesor de artă plastică la Casele de Cultură din Bucureşti (Sectorul 4, 5) şi profesor de desen la şcoli generale de 8 ani.

Expoziţii: 1968 – Expoziţie de pictură în ulei (peisaje şi flori) la Primăria din Călăraşi ; 1972 – 1982 participări la 12 bienale de artă plastică modernă și contemporană ale UFACSI (Union Feminine Artistique et Culturelle – Salons Internationale ) de la Clermond Ferrand şi Vichy (Franţa); 1984 Bienala de artă plastică de la Liège (Belgia); 1989 – Bienala Internațională Ex-libris (St. Nikolas, Belgia); 2001 – Bienala Internațională Ex-libris (St. Nikolas, Belgia); 2003 – Bienala Internațională Ex-libris (Brunico, Italia); 1978 – 2002: 76 expoziții personale de artă în România, Austria, Belgia, SUA, Canada; 1988 – Prix Prestige Europeen – SEIMP, Belgia.

Este  membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Austria, membră a Asociaţiei Artiştilor Internaţionali (AIAP) UNESCO – Paris, membră a Asociaţiei SEIMP (Hui – Belgia). A primit drept distincţie  Premiul « Prestige Européen » al Asociaţiei SEIMP (Hui – Belgia).

 A publicat volumul de versuri ”Singurătate”, volumul de micro-poeme ”Amintirile veacului”, poezii și articole în diverse reviste din Montreal, Ploiești, Heidelberg, București și Viena. Volumul de poeme scurte ”Anotimpurile veacului” oglindește anotimpurile ținuturilor românești, neuitând Basarabia și Bucovina ”.

”Sunt satisfăcută că am avut timpul și libertatea de a scrie. Libertatea, cel mai scump cuvânt care, de multe ori, se plătește cu viața. Libertatea de a spune celor care vor să înțeleagă că centrul lumii e acasă…”, explica prof. Luiza Asavetei.

 

Webgrafie :http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/luiza-asavetei-profesor-artist-plastic-poeta-a-florilor-de-la-viena-antologia-de-poezie-populara-fantana-dorurilor-160247.html

http://www.oradeahub.com/stiri-oradea/Libertatea-cel-mai-scump-cuvant-care-de-multe-ori-se-plateste-cu-viata-1935.html

 

Sursa foto: http://www.ziare.com/oradea/stiri-life-show/luiza-asavetei-profesor-artist-plastic-poeta-a-florilor-de-la-viena-antologia-de-poezie-populara-fantana-dorurilor-7022870