Mun. Călărași: Primăria cere ajutorul cetățenilor pentru combaterea buruienilor. Iată minunea…

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Mun. Călărași: Primăria cere ajutorul cetățenilor pentru combaterea buruienilor. Iată minunea…

Oamenii se întreabă pentru ce mai plătesc taxe și impozite

Într-o postare recentă a Primăriei Călărași aceasta își arată neputința în combaterea unor suprafețe mari de teren pe care a crescut buruiana numită ambrozia. Ambrosia artemisiifolia este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină. Agreează clima caldă, lumina și ploile de vară. Nu agreează copacii și vegetația deasă. Apare de la nivelul mării până la înălțimea de 400 m. Literatura de specialitate indică în povești buruiana drept: hrană a zeilor, nectar dătător de nemurire şi tinereţe veşnică . Lucruri  care n-au nimic în comun cu iritările şi suferinţele celor sensibili la polenul aceastei buruieni. Combaterea sa face obiectul unei hotărâri de consiliu local dar în Călărași se poate constata uşor proliferarea ei. De pe la începutul lui august, ambrozia începe să-şi împroaşte polenul spre disperarea medicilor alergologi…dacă mai există așa ceva.

Deși combaterea buruienilor face obiectul unei Hotărâri de Consiliu local, la Primăria Călărași face obiectul unei postări pe facebook

Primăria Călărași deși a somat 37 de societăți comerciale să își curețe terenurile pe acestea nu le-a interesat, buruiana despre care se spune că are și puteri tămăduitoare extinzându-se peste tot prin municipiul minunat. Aflăm că Primăria Călărași în acest an a efectuat doar controale și atăt. Despre sancțiuni nu este vorba probabil pentru că este un an electoral și electoratul nu trebuie să fie nemulțumit de amenzi. Iată cum o Primărie cu 680 salariați apelează la mila cetățenilor pentru a-i ajuta. Dacă în Călărași se preferă gingășia, în alte localități din Bihor se preferă sancțiunea contravențională. Ultima centralizare arată că acolo  s-au dat 711 de avertismente pentru neîntreţinerea corespunzătoare a terenurilor şi 524 de sancţiuni. „Acestea se referă şi la ambrozie. Amenda este de maxim 2.500 de lei şi minim 500 lei, jumătate dacă o plăteşte în 48 de ore…

Iată Comunicatul uluitor al Primăriei Călărași:

Primăria Municipiului Călărași, pe parcursul acestui an, în urma unor controale efectuate pe teren, a înștiințat o serie de societăți comerciale și persoane fizice care dețin terenuri să fie luate măsuri de combatere a ambroziei, potrivit Legii 62/2018. Au fost înștiințate, prin adresele din 25 martie a.c. și 23 aprilie a.c., un număr de 37 societăți comerciale și persoane fizice (după cum reiese aici—->bit.ly/2kvdEQ9).

Facem apel la călărășeni să ne ajute în demersurile noastre de combatere a acestei plante alergene. Așteptăm informații cu privire la existența unor terenuri de pe raza municipiului Călărași infestate cu ambrozie, plantă pe care o pot recunoaște cu ajutorul detaliilor oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la adresa http://www.madr.ro/…/min…/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf.

Zona falezei de lângă parc Dumbrava a rămas…o oază de recreere?

Metoda stârpirii buruienilor ar fi fost alta spun cetățenii: Domnii din Primărie să iasă din birou să caute unde este buruiana, nu să le spunem noi cîtă există pe domeniul public administrat de ei, prin parcuri sau falezele municipiului. Și să dea amenzi ca să acopere contravaloarea lucrărilor de stârpire a buruienilor ce cresc pe terenul sau în fața acestor societăți. Dacă vor să identifice unde sunt buruieni să vadă terenurile de lângă fost parc Dumbrava acolo unde au demolat sau parcurile călărășene. Un exemplu AICI În lipsa banilor, dorința lor fiind de a fi folosiți la excavarea străzilor, se pot monta afișe. Sau adaptarea unor babbere electorale. Împreună putem stârpi buruiana din oraș. Cu poza candiidatului…Cum ar fi acesta…

Curaj domnule primar. Puteți face mai mult…