Mun. Călărași pe harta roboticii. Calea către performanță: Colegiul Național Barbu Știrbei…
4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Mun. Călărași pe harta roboticii. Calea către performanță: Colegiul Național Barbu Știrbei…
Colegiul Național Barbu Știrbei este primul liceu din județ care activează în domeniul STEM ( Știință, Tehnologie, Inginerie Mecanică)
Ce este FIRST Tech Challenge?
Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge presupune mai mult decât construirea unui robot. El include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul şi abilităţile antreprenoriale, iniţiativa şi rezolvarea de probleme, voluntariatul. Se propun activități pentru dezvoltarea atât a competențelor tehnice cât şi a celor non-tehnice. Valorile FIRST stau la baza tuturor activităţilor proiectului. Însușindu-şi aceste valori, elevii învață importanța comunicării și a cooperării între echipe, aceste abilități fiindu-le folositoare și în viața de adult, indiferent de domeniul în care vor lucra.
Cine suntem noi?
Noi suntem echipa Danube Robotics RO111, de la Colegiului Național “Barbu Știrbei” Călăraşi, participanți la Competiția FIRST Tech Challenge. Această competiție este organizată de Asociația Nație prin Educație și sunt înscrise peste 150 de echipe din țară! Anul 2019 a reprezentat momentul de introducere al roboticii în județul Călărași, moment în care s-a format o echipă de 15 membri, alături de profesori de informatică și fizică din liceu. În această activitate vom folosi domeniul STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică) care cuprinde toate informațiile de care avem nevoie pentru realizarea tehnică a robotului.
Sub influența curiozității, a noilor tehnologii și a interesului din partea profesorilor Colegiului Național “Barbu Știrbei“, membrii echipei au pus bazele roboticii prin pași remarcabili la nivel județean până în momentul actual. Participarea, cât și obținerea premiilor la Competiţia MaSt, Concursul “Florin Vasilescu”, etc., au conturat identitatea echipei, având ca scop motivarea elevilor în domeniu, astfel, numărul celor interesați de inginerie va crește și totodată Călărașiul va deveni un centru de interes pentru dezvoltarea tehnică.
Cei mai mulți dintre elevii implicaţi consideră că experiența FIRST Tech Challenge va fi folositoare în învățământul superior, cât și în viața de zi cu zi. În ansamblu, noi vedem această oportunitate ca fiind mai mult decat un concurs, vedem avantajele, concepțiile, curiozitățile pe care robotica le pune in valoare. Astfel, răspundem la întrebarea “Ce ne propunem?”. Clar, ne propunem să câștigăm îndemânare, experiență, muncă în echipă, lucrul în proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativă și rezolvarea de probleme, voluntariat și totodată
un premiu care să ne ateste munca! În același timp, momentul de introducere al roboticii în județul Călărași îl considerăm oportun, moment în care tinerii sunt deschiși la tot ce este nou, în care aprofundarea și spiritul competitiv sunt duse la cote maxime, iar frica nu își mai are rostul.
În ce constă proiectul?
Proiectul constă în două părți: cea tehnică, de proiectare și execuție fizică a robotului, cât și cea non-tehnică. Referitor la non-tehnic, menționăm că este vorba de închegarea echipei, de activități de team building sau de plecări în țară pentru a ne susține meciurile. Deplasări care dau un început în tot ceea ce înseamnă implicare și devotament pentru robotică. În același timp, ne propunem să recrutăm mai mulți elevi din școala noastră și din școlile generale pentru promovarea conceptului FIRST și atragerea lor în acest domeniu.
Valorile FIRST sunt:
• Ceea ce descoperim și învățăm este mai important decât ceea ce câștigam.
• Cultivăm spiritul competiției prieteneșți.
• Ne respectăm reciproc și sarbatorim diversitatea.
• Ne comportăm întotdeauna cu bunăvoință și empatie unii fata de alții.
• Noi îi inspirăm si pe ceilalti să adopte aceste valori.
• Dăm dovadă de Gracious Professionalism® și de Coopertition® în tot ceea ce
facem.
Membrii primei echipe, câștigătorii grantului de 5000 de euro
Dezvoltarea competenţelor tehnice
Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge la care lucrează în prezent cei 15 elevi, presupune mai mult decât construirea unui robot. Se propun activităţi pentru dezvoltarea atât a competenţelor tehnice cat şi a celor non-tehnice. Valorile FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) stau la baza tuturor activităţilor proiectului. Însuşindu-şi aceste valori, elevii învaţă importanţa comunicării şi a cooperării între echipe, aceste abilităţi fiindu-le folositoare şi în viaţa de adult, indiferent de domeniul în care vor lucra. Acest lucru
îi ajuta pe copii nu numai să construiască roboţi, ci şi să lucreze în echipă, să îşi formeze echipa ca un mic business, să îşi creeze o identitate vizuală, să îşi facă un plan
Radu Dumitrescu, membru şi mentorul echipei în acelaşi timp, a împărtășit experienţa sa în domeniul roboticii şi colegilor săi, cărora le-a predat ştafeta. Inclus în echipa naţională a României de Robotică AutoVortex, Radu a fost instruit de cei mai buni profesori, a lucrat alături de cei mai talentaţi elevi din ţară şi a reuşit să participe la competiţii internaţionale la
care alţi tineri doar visează. Radu a fost prezent la competiţia din Rusia, desfăşurată în februarie 2018, unde echipa României, Autovortex, a ocupat locul I şi s-a calificat la competiţia mondială din SUA, care a avut loc la Detroit în aprilie 2018. Experienţa dobândită aici, dar şi pasiunea pentru robotică a împărtăşit-o colegilor săi, la fel de entuziaşti ca şi el.
Un domeniu provocator
Mihăiţă Pavel, gemenii Miruna şi Ştefan Bordei, Ştefan Iordache, sunt doar câţiva dintre colegii alături de care a lucrat la construirea primului robot cu care au participat la competiție in anul 2019. “Este ceva foarte puţin abordat în oraşul nostru, este un domeniu provocator”, spunea Ştefan Iordache, team leader-ul echipei, ”Asta este distracţia noastră! Creativitate, pasiune şi multă muncă, sunt coordonatele care ne definesc”, spune Ştefan Bordei. Sora sa, Miruna, nu este pasionată de modă. Şuruburile şi piuliţele îşi găsesc imediat locul în proiect și spune că nu-şi imaginează viaţa fără ele. „De când mă ştiu, asta am făcut. Informatica este pasiunea mea, iar maşinile cu telecomandă mi-au fost jucării în copilărie”, povesteşte eleva
Foto: Virgil Ene, Cosmin Șuțu/ Pentru Călărași au fost puse la dispoziție de Colegiul Național Barbu Știrbei