Motive de protest. Crește nivelul de trai…

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Motive de protest. Crește nivelul de trai…

Conform Proiectului de buget al Guvernului PSD @ ALDE, veniturile bugetare sunt estimate că vor ajunge la 254,7 miliarde de lei, față de cheltuieli ce vor atinge 278,8 miliarde de lei. Investiţiile vor fi 4,2% din PIB, în creştere faţă de execuţia din 2016. Sunt așteptate reacții de agitare, neliniște și nesomn de la președintele Iohannis și liderii opoziției. Nu este posibil ca pesediștii să vrea binele țării și oamenii să datoreze nivelul de trai mai bun PSD – au gândit ei. De aceea născocesc zilnic tot mai multe critici la adresa Guvernului de abia instalat, chiar dacă  mai multe măsuri benefice au fost luate. Aceste măsuri  numite de Klaus Iohannis  ”populiste” nu vor aduce creșterea în sondaje a PNL, iar încrederea populației în acest partid va fi în continuă decădere, comparabilă cu răposatului PNȚCD – afirmă analiștii politici. Apelul de a ieși în stradă pentru a contesta sub diferite pretexte eliminarea impozitelor și a CAS-urilor din pensii, creșterea salariilor bugetarilor, a pensiilor, reducerea TVA. Cu toate acestea, ele erau așteptate de români care acum chiar pot beneficia de pe urma lor. Mai nou, unul dintre motivele de scandal televizat este chiar bugetul unor instituții.

Pentru proiectul de buget pe 2017 a fost luată în considerare o inflaţie medie anuală de 1,4%, un câştig mediu salarial net de 2.274 lei şi un curs mediu al euro de 4,46 lei. Se aşteaptă o majorare a numărului de salariaţi de 4,3%, concomitent cu reducerea ratei şomajului înregistrat la 4,3% la finalul anului 2017. Proiectul de buget pentru 2017 este stabilit la o valoare a PIB de 815,195 mld. de lei şi pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar  este estimat la 2,96% din PIB cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Chiar dacă nu convin președintelui Iohannis și minorității parlamentare PNL @ asociații, Proiectul de buget pe 2017 are următoarele priorități:

  • creşterea veniturilor populaţiei, investiţii sporite în infrastructură şi reducerea taxelor.
  • creşterea veniturilor populaţiei îşi găseşte concretizarea în creşterea salariului minim de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei, în creşteri salariale în educaţie, în sănătate şi pentru alte categorii de angajaţi din sectorul public astfel, personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale va beneficia de la 1 februarie 2017 de o majorare salarială de 20%.
  • de la 1 februarie va creşte cu 50% cuantumul brut al salariilor personalului din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora
  • pensia minimă se va majora de la 1 martie de la 400 de lei, la 520 de lei
  • de la 1 iulie 2017, punctul de pensie va creşte cu 9%, ajungând la 1.000 de lei
  • studenţii la zi vor beneficiade gratuitate la transport intern feroviar pentru clasa a II-a
  • cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se va stabili la 201 lei/lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii
  • vor fi scutite de impozit pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei şi se va  elimina obligaţia pensionarilor de plată a  contribuţiilor sociale de asigurări de sănătate.

Pentru lipsa de cooperare din partea Administrației Prezidențiale la proiectele de buget care vin pentru bunăstarea românilor, guvernul PSD  a sancționat aceasta. Astfel pentru Administrația Prezidențială bugetul propus este  în scădere față de cel de anul trecut cu 4%, Curtea de Conturi are un buget majorat cu 6,9%, Avocatul Poporului primeste în plus 9,7%,  Consiliul Concurentei are alocat mai mult 17,4% fata de 2016, iar Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu 26% mai putin.

 Afectate sunt și bugetele propuse pentru Serviciile de Informații subordonate prea mult Administrației Prezidențiale. SIE are pentru 2017 previzionat un buget  mai mic cu 10,61% față de anul precedent, SPP  mai mic cu 9,16%,  STS  mai mic cu 8,06% iar SRI o creștere de doar 1%.
Aveți puțină răbdare… Pentru că PSD va merge înainte cu toate opozițiile create de președinte prin scandaluri, scoaterea membrilor de partid PNL @USR în stradă sau contestații pe la Curtea Constituțională a legilor adoptate de Parlament pentru bunăstarea românilor…

Acesta a fost mesajul transmis de președintele Dragnea. Un altfel de președinte.