Mirosurile pestilențiale invadează mun. Călărași. Tradiția se repetă. Primăria Călărași@Garda de mediu + DSP, TREZIȚI-VĂ!

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Mirosurile pestilențiale invadează mun. Călărași. Tradiția se repetă. Primăria Călărași@Garda de mediu + DSP, TREZIȚI-VĂ!

Și în această dimineață începând cu orele 05, călărășenii din zona de nord și centru vechi al minunatului nostru municipiu s-au trezit respirând greu, un aer poluat încărcat de mirosuri pestilențiale provenind de la fermele de păsări din nordul localității. Poți să admiți trecerea în coloană a autospecialelor de la URBAN încărcate de duhoarea gunoaielor transportate, chiar și mirosul lichidelor ce se prelinge din acestea sau din tomberoanele metalice ce le transportă, dar… nu poți să suporți mirosul de dejecții răscolite ori incendiate, mirosul cadavrelor de păsări amestecat cu tot felul de gunoaie provenind de la acestea.

Mirosurile nu pot fi măsurate spune Garda de Mediu, pentru…că nu există un astfel de aparat. De necrezut! Mirosurile nu deranjează pe inspectorii de mediu sau de sănătate publică de la DSP. Ele, mirosurile acelea nu pot ajunge la vila primarului din Satnoieni, unde acesta se refugiază pentru a respira aerul atât de curat de pe malul Borcei, departe de praful și zgomotele produse în minunatul municipiu pe care îl mai conduce.

Anul trecut primarul meu atât de îndrăgit a luat măsuri ferme împotriva mirosurilor de care majoritatea locuitorilor se plângeau pe rețele de socializare. El a trimis o solicitare scrisă pentru a se monitoriza activitatea poluatoare a principalilor suspecți și…atât. Reamintim că în conf cu prev art 68 din legea 215/2001 (1) Primarul indeplineste urmatoarele atributii principale: y) ia masuri pentru controlul depozitarii deseurilor menajere, industriale sau de orice fel. h) Primarul ia masuri pentru prevenirea  epidemiilor sau epizootiilor(boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de animale dintr-o localitate), impreuna cu organele specializate ale statului. Primarul este responsabil de asigurarea măsurilor privind igiena publică și starea de sănătate a populației.

Conform unui studiu foarte recent realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research minunatul nostru municipiu a fost clasat pe locul 2 ca și  cel mai murdar din România. Studiul a analizat percepţia cetăţenilor asupra nivelului de curăţenie din oraşele şi cartierele în care locuiesc.Brașov, Oradea și Sfântu Gheorghe sunt considerate cele mai curate orașe din țată, iar cele mai murdare sunt Reșița, Călărași și Brăila. Tot pe penultimul loc este clasat minunatul nostru municipiu și la aerul poluat, nerespirabil. În aceste condiții conducerea Primăriei apreciază că nu este adevărat sondajul, nu este profesional ca și când fapta nu ar exista…ci doar o percepție a câtorva locuitori.

Mulți călărășeni nu știu cui să se adreseze în astfel de situație și nu își pot aerisi locuințele, ca să nu le intre duhoarea în case. În aceste condiții, Primăria  se gândește la combaterea poluării prin realizarea unor piste de biciclete și …a unor locuri de picnic, undeva tot în apropiere de gunoaie aruncate pe furiș. Este inutil de arătat cum mulți evită plimbările în aer liber, chiar și într-un parc din cauza mirosurilor pestilențiale. Celor responsabili populația le mai transmite încă o dată…TREZIȚI-VĂ!