Minți luminate. Bulgaria și România vor construirea a două hidrocentrale pe Dunăre, la Silistra și Nicopole-Turnu Măgurele

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Minți luminate. Bulgaria și România vor construirea a două hidrocentrale pe Dunăre, la Silistra și Nicopole-Turnu Măgurele

Betoane și baraje pe Dunăre. În loc să se dragheze Dunărea pe ea se construiesc baraje și hidrocentrale…

După Revoluția din 1989 Dunărea nu a fost niciodată dragată. Despre brațul Borcea nici nu mai vorbim. Scăderile cotelor apelor au pus în pericol an de an circulația navigației. Politicienii români au venit doar cu promisiuni. Tot ei au oferit electoratului în preajma alegerilor promisiunea construirii unui pod peste Dunăre. Despre folosirea potențialului acestui fluviu ambasadorul Bulgariei și conducerea Consiliului Județean Călărași dar și a municipalității din Silistra ne-au informat despre construirea unui port industrial în zona ChiciU – Silistra. Autoritățile române au lansat un alt proiect miraculos care concură cu portul turistic – cu bazinul actualmente inundat. Peste Borcea se va construi un pod. Acesta va începe din zona restaurant Sălcii spre zona atractivă turistic de baltă.

Începerea lucrărilor la celebrul port turistic în Călărași

Hidroelectrica – campionul lucrărilor pe Dunăre?

Venirea lui Grindeanu & Vrăjitoru la ministerul transporturilor  și colaborarea fructuoasă cu partea bulgară, care au implicat și alte ministere au decis construirea a două hidrocentrale la Silistra și Nicopole-Turnu Măgurele. Se știe și cine este constructorul: Hidroelectrica. Prietenia dintre cele două țări va fi consolidată în luna martie printr-un memorandum care va stabili datele acestor proiecte ce va dura 5 – 6 ani. Suficient pentru ca românii să poată plăti tarife elegante la Hidroelectrica pentru a susține aceste proiecte. 

Foto digi 24 – Dunărea secată

Adio navigație. În locul turismului, se va oferi vizitarea unor hidrocentrale sau reactoare…

Dunărea pare a nu mai fi destinată navigației libere ci doar contracost, prin folosirea ecluzelor. Scăderea apelor și neluarea măsurilor de dragare va putea opri anii ce urmează circulația pe acest fluviu. Privind pericolul care este aproape, Bulgaria va mai construi aproape de noi, la Koslodui alte 4 reactoare nucleare, răcite cu apa din Dunăre. Bulgarii vor să construiască și  3 baraje. Datele de mai sus privind strategia economică a Bulgariei provin din ziarul 24 Chasa, de marți 17 ianuarie. România nu a avut timp să facă acest lucru. Nu știm cum va fi consultată populația privind efectele negative ale acestor investiții. Se vor justifica probabil lipsa capacităților energetice, costul energiei și crearea de locuri de muncă.