Ministrul de Interne Mihai Fifor a decorat pe scafandrul care a salvat 2 vieți…

10 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ministrul de Interne Mihai Fifor a decorat pe scafandrul care a salvat 2 vieți…

Mihai Fifor: Un gest normal pentru un Om cu suflet mare! Cornel este unul dintre oamenii care, în acest week-end, m-a făcut mândru că sunt român, dar și mai mult, m-a convins pe deplin că în Ministerul Afacerilor Interne există Oameni!

Aflat în concediu pe litoralul bulgăresc, Cornel și-a riscat viața pentru a salva două persoane de la înec. Astăzi am avut onoarea și bucuria să-l cunosc personal și să descopăr un om de o modestie și onestitate excepționale. I-am acordat, din toată inima, Emblema de onoare, una dintre cele mai înalte distincții ale Ministerului Afacerilor Interne și i-am adresat mulțumirile mele sincere pentru curajul și generozitatea sa.

Am doar sentimente de apreciere și respect pentru astfel de oameni care reprezintă modele după care trebuie să ne ghidăm.

Te salut cu prețuire și admirație, Cornel Uță!

Onoare și Patrie!

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis un mesaj de laudă la adresa lui Cornel Uţă, salvatorul decorat de Mihai Fifor pentru faptele sale de vitejie. Acesta a salvat doi tineri de la înec în vacanţa din Bulgaria.  

“Nimic nu poate stinge flacăra vie ascunsă în ochii acestui salvator, care prin curaj, devotament înnăscut a reușit să salveze două suflete de la înec. El este Cornel Uță. Un Om, pentru care virtuțile umane esențiale, nu iau vacanță.

Ieri, Cornel a primit Emblema de onoare, una dintre cele mai înalte distincții ale Ministerului Afacerilor Interne, înmânată de Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul afacerilor interne, interimar, Mihai-Viorel Fifor.

Respectul nostru pentru acest OM este nemărginit , fapta lui fiind dovada vie că iubirea față de seamăn există iar asumarea riscului pentru a salva alte suflete, de asemenea, există, totul sub privirile neputincioase ale ființei cele mai dragi, care așteapta la mal”, se arată pe pagina de facebook a DSU. 

„Am rămas fără aer”, a spus scafandrul pompier, emoționat de primire

Potrivit MAI, scafandrul pompier la ISU-BIF se afla în Bulgaria împreună cu prietena lui pentru a sărbători 4 ani de când se cunosc. Făcuse plajă toată ziua și se îndrepta spre hotel când a văzut că doi oameni erau în pericol de a se îneca. Deși steagul roșu era ridicat și valurile erau destul de mari, nu a stat pe gânduri și a intrat în mare după ei.

„Mihaela, băieții aia doi se îneacă. Ține tricoul că intru după ei”, a spus Cornel prietenei lui.

„Mi-am zis că trebuie să rezist 2-3 minute pentru că sigur vor veni salvamarii după mine. Era vorba de acele minute vitale pentru a-i ține în viață pe cei doi. Am ajuns la ei relativ repede deși curenții erau foarte mari. M-a ajutat faptul că erau apropiați și am putut să intru pe sub ei și să-i apuc. Apoi ușor i-am luat pe piept și am împins spre mal, deși curenții ne trăgeau în larg. Cel tânăr era deja inconștient, dar am simțit că va trăi. La 10 metri de mal am simțit mâna unui salvamar care a ajuns la noi. Atunci am realizat că vom trăi toți trei. Ajuns la mal l-am asezat pe tânăr în poziția de siguranță și i-am dat primul ajutor”, a povestit pompierul.

Cornel Uță este pompier de 11 ani

În anul 2008 era angajatul unei bănci unde câștiga dublu față de salariul pe care îl lua un pompier. Provenit dintr-o familie de aviatori, visul lui era să îmbrace haina militară. Acest vis a devenit realitate după ce a fost admis la concursul pe care l-a susținut la ISU-BIF. La numai un an de când devenise salvator, fratele lui, pilot acrobat, s-a prăbușit cu avionul chiar în fața sa. Cornel a fost primul care a intervenit, dar din păcate nu a mai putut să-l salveze. De atunci Cornel își crește nepotul rămas orfan.

„Fapta din Bulgaria nu este singulară. În urmă cu ceva timp, se întorcea de la Târgu Mureș de la un concurs de tir. În fața lui un autoturism a lovit un biciclist. Cornel a oprit imediat mașina și a ținut victima în viață până la sosirea echipajului SMURD”, mai scrie MAI.