Ministrul Culturii acuză Primăria Călărași pentru starea de degradare a școlii Carol I. Din podul acesteia…VIDEO

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ministrul Culturii acuză Primăria Călărași pentru starea de degradare a școlii Carol I. Din podul acesteia…VIDEO

De peste 1 an, Primăria Călărași nu a văzut că tencuiala clădirii de partimoniu a Școlii Carol I, care îi aparține cade…Nici referatele conducerii școlii nici articolele de presă nu l-au convins pe primarul Drăgulin…

În urmă cu peste 12 luni, cotidianul nostru semnala însoțit de fotografii articolul de presă ”Elevii de la Școala Gimnazială Carol I așteaptă primele bucăți de tencuială să le cadă în cap. În clase plouă…”aflat la adresa LINK  Atunci în luna aprilie 2018 se arăta că la Școala Gimnazială Carol I din mun. Călărași, respectiv fosta Școală generală nr. 1, în vacanța mare din 2016 au început lucrările la Anexa din incinta Instituției de Învățământ unde funcționau 3 clase și unde era și sala de sport, clădirii fiindu-i schimbat acoperișul, și fiind tencuită. În schimb clădirea principală unde își desfășurau activitatea alte 11 clase de elevi arăta sub orice critică. În clasele de la etaj ploua, iar infiltrațiile de apă erau atât de mari încât porțiuni mari de zidărie au căzut. Nici tencuiala nu mai are avea până la cădere, ea fiind puternic îmbibată cu apă. Mucegaiul, igrasia au cuprins clădirea din 2016 și până astăzi… Directorul de atunci a întocmit un referat de reparații, dar acestea nu se puteau realiza decât în vacanța mare, spunea acesta…pentru  că elevii aveau unde să învețe dacă lucrările ar fi început decât… în vacanța mare. Timpul a trecut și pe primarul liberal Daniel Ștefan Drăgulin nu l-a interesat de starea de degradare avansată a clădirii de partimoniu aflată chiar sub nasul său, la cca. 200 de metri de biroul său, în calitate de proprietar/ Primăria Călărași fiind obligată ca în fiecare an să inspecteze clădirile Instituțiilor școlare de învățământ de pe raza municipiului Călărași. Conform legii Primăria trebuia să le administreze, respectiv să efectueze controale anuale  și în urma constatărilor, prin procese verbale sau prin referatele  întocmite de conducerea școlii să dispună întocmirea și înaintarea documentației către Ministerul Culturii pentru obținerea de fonduri și începerea lucrărilor de construcții.

Primarul Drăgulin a avut alte obiective și nu a luat vreo măsură deși noi am semnalat starea de degradare a acestei școli.

Fotografie aprilie 2018

Singura măsură luată de conducerea școlii de atunci a fost ca  în zona unde ar fi putut putea cade tencuiala să fie  îngrădite cu garduri sau cu…bandă reflectorizantă. În alte părți nu era îngrădit cu nimic, permitând ca elevii sau personalul să fie afectați prin căderea cărămizilor sau tencuielii.

Fotografie aprilie 2018

Directorul era atunci îngrijorat și afirma că numai un miracol putea face ca să nu aibe vreun eveniment în școală. El a povestit  cum clădirea este monument istoric clasa A și despre avizele grele ce e obțin cu întârziere de la Ministerul Culturii. Dar Ministerul Culturii nu a putut da vreun aviz pentru că Primăria Călărași a uitat să înainteze documentația necesară. Domnului primar Drăgulin nu i-a păsat și nu a făcut nimic. Timpul a trecut și unii părinți și-au arătat îngrijorarea deplasându-se cu reclamații către Consiliul Județean care nu avea competența legală pentru a interveni în acest caz. Timpul a trecut și nu se știe cum au fost emise avizele de la ISU pentru funcționarea acestei Instituții de Învățămînt despre care tot cotidianul nostru semnala pe LINK  că ascund o taină din 2016, de când acuzam lipsa de comunicare de la Primăria Călărași. Primarul s-a făcut că nu vede dar a aprobat cheltuirea de sume imense în bordurile pe care le-a înlocuit anual deși pe unele străzi nu erau degradate. La fel au fost cheltuite sume imense de bani către handbalul local sau alte distracții cum ar fi Zilele municipiului, sărbătorile de iarnă sau alte astfel de distracții. Numai pentru reabilitarea acestei clădiri de patrimoniu al cărei proprietar era a uitat să întocmească documentația și să găsească banii necesari reparațiilor de urgență, expunând copiii la riscuri. 

 

PSD Călărași a prezentat ministrului culturii starea de degradare a clădirii Școlii Gimnaziale Carol I

Senatorul Roxana Pațurcă și președintele PSD Călărași Iulian Iacomi au adus pe ministrul culturii la Călărași și pentru a lua măsurile legale pentru repararea acestei clădiri abandonată de Primăria Călărași. Social democrații călărășeni au arătat încă o dată că le pasă de locul în care copiii comunității sunt educați, de condițiile de învățământ oferite. Este inadmisibilă această situație a declarat Iulian Iacomi – președintele PSD Călărași, mai ales în situația în care bugetul ministeruui culturii a fost suplimentat cu 30%, și există bani, disponibili pentru a se efectua lucrări de reparații urgente cum se impun și la o astfel de școală. Este de neînțeles comportamentul  administrației condusă de primarul Drăgulin de a contribui la starea de degradare a acestei clădiri fără a face ceva – a încheiat liderul social democrat călărășean. 

Astăzi 13 aprilie 2019, conducerea PSD Călărași a arătat că-i pasă de condițiile de învățământ și, l-au adus pe ministrul culturii la Călărași pentru a-i prezenta starea de degradare a clădirii școlii gimnaziale Carol I. Ministrului i s-a prezentat de către conducerea școlii importanța istorică a clădirii iar ministrul a urcat cu conducerea PSD în podul clădirii unde a constatat starea de degradare avansată în care se află.

Minstrul a rămas uimit de constatările făcute, solicitând Primăriei de urgență a înainta documentația necesară pentru a aproba sumele de bani pentru reparații. Expunerea directorului școlii gimnaziale a documentat corect starea de lucruri existente, percepția vizitatorilor fiind aceea de lipsă de preocupare a actualului edil și a echipei sale. VIDEO

Ministrului i s-a prezentat și exteriorul clădirii de pe care cade tencuiala dar și condițiile de igienă pe care trebuie să le suporte elevii care folosesc grupuri sanitare aflate în curtea clădirii, deși acestea funcționau în incinta acesteia…Ministrul a descoperit în podul școlii celofane folosite ca apa să nu se infiltreze în tavanele claselor, grămezi de cărămizi căzute din structura clădirii ce susținea acoperișul. Apa de ploaie se strânge în butoaie în copăi sau  în diferite vase pe care conducerea școlii le-a amplasat pentru a salva clădirea de starea de degradare. Cu ochiul liber se observă infiltrațiile pe pereții podului, pe tâmplăria acestuia.  Pentru că primarul are obiceiul de a nu recunoaște realitatea și din motive legate de corecta informare publică prezentăm în fotografii cele relatate. 

În cadrul Conferinței de presă de la sediul PSD Călărași, ministrul culturii l-a acuzat pe primar de starea de degradare a clădirii, Primăria fiind conform legii proprietar al acesteia și obligată la luarea măsurilor pentru reparații. Primarului i s-a solicitat ca de urgență să se prezinte la Ministerul Culturii cu documentația necesară efectuării reparațiilor. Ministrul a arătat că există 2 posibilități de finanțare a acestora, iar durata de acordare a fondurilor este de 1 maxim 2 luni. Primarul Drăgulin nu a participat la vizita pe care ministrul a efectuat-o în localitatea unde mai este primar din motive necunoscute. Ministrul s-a arătat interesat și de reparația urgentă a clădirii Instituției Prefectului dar și a altor obiective cum ar fi cinematografele Victoria și Orizont, indicând procedurile legale de urmat. Nimeni din conducerea Primăriei Călărași nu a participat la această vizită. Nici la vizita ministrului tineretului și sportului sau a ministrului sănătății nimeni din conducerea Primăriei nu a participat. Primarul și echipa sa apar prezenți doar pe facebook în diferite manifestări electorale din județ, acestea fiind tare necesare pentru a promite alegătorilor alte și alte minuni.