Militarii. Oameni de lângă noi, pentru noi…

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Militarii. Oameni de lângă noi, pentru noi…
Parada militară de la 1 decembrie a arătat în acest an fața militarilor călărășeni. O față tristă, posomorâtă, încordată, cu gânduri multe. Militarii pompieri și jandarmi au participat în acest an la mii de misiuni pentru stingerea incendiilor sau limitarea urmărilor viscolelor, la deszăpezire. Auzim de ei că intervin la inundații sau situații deosebite, grele ce le pun mereu viața în pericol. O fac cu lopata, drujba sau găleata. O fac pentru oameni. 
Deseori acțiunea militarilor nu are sprijinul populației și mai ales al instituțiilor locale, al serviciilor din subordinea primăriilor. A demonstrat acest lucru furtunile din acest an, sau urmările viscolului, când bugetarii din primării și-au luat liberul legal vreo 4 zile. Ei, militarii nu au liber. Niciodată. Lucrează în ture iar deseori sunt chemați din liber, de acasă pentru a asigura diferite intervenții. Lipsa de personal și obligarea militarilor existenți să muncească și pentru personalul lipsă, cel neîncadrat se face gratuit, fără bani. 
Salarizarea militarilor este jalnică. În timp ce un polițist local care nu participă la deszăpeziri, inundații, etc. încasează și 6500 lei/ lună – un subofițer jandarm încasează la jumătate, vreo 3500 – 4000 lei/ lunar. De aici și fața lor care se remarcă în fotografii. Sunt oameni care au familii, au datorii bancare pentru achitarea unui apartament sau unor bunuri care nu pot fi considerate de lux.
Îi vedem defilând. Fețe triste. Unii, încadrați direct exprimă prin lipsa cadenței, a sincronizării lipsa de interes. Se gândesc că au ales o meserie proastă iar mulți militari își iau concedii fără plată pentru a munci în străinătate. Practic, militarii nu au vreo satisfacție, iar pensionarea la 65 de ani după ce majoritatea s-au îmbolnăvit ca urmare a executării unor misiuni, este urmată de o bășcălie de pensie primită de la țara căreia i-au jurat credință. Așa a ajuns România în ultimele două decenii. O țară fără militari, unde stagiul militar nu mai este obligatoriu. O țară unde militarii îndură, scrâșnind din dinți. Pentru că au depus jurământul …de credință!