„Mic Dejun Sănătos” în şcoală, al treilea aviz favorabil cu unanimitate la Camera Deputaţilor!

11 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru „Mic Dejun Sănătos” în şcoală, al treilea aviz favorabil cu unanimitate la Camera Deputaţilor!
„Mic Dejun Sănătos” în şcoală, al treilea aviz favorabil cu unanimitate la Camera Deputaţilor! Proiectul propus de deputatul Cătălin Teniţă îmbunătăţeşte Programul pentru Școli al României („Corn şi Lapte”) 

Modificările propuse de deputatul Cătălin Teniţă (Partidul REPER) asupra Legii privind Programul pentru Școli al României au primit ieri, cu UNANIMITATE de voturi, aviz favorabil şi de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

 

Este al treilea aviz favorabil cu unanimitate în forul legislativ, după avizele date pe 6 şi 7 decembrie în Comisia pentru drepturile omului şi, respectiv, Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.„După votul covârşitor la Senat, 119 voturi pentru din 120, şi colegii din Camera Deputaţilor înţeleg valoarea acestor îmbunătăţiri pentru copiii noştri în şcolile României. Și cred că de aici ar fi trebuit să înceapă orice reformă a educaţiei: un copil bine hrănit, sătul, se poate concentra la ore, va fi atent, poate va pune şi întrebări. La Micul Dejun Sănătos la şcoală, diversificat şi gratuit, se poate conecta cu colegii lui şi cu profesorii, deci avem şi un câştig emoţional aici, nu doar nutriţional şi educaţional. Deci mai multe şanse pentru adulţi echilibraţi în societatea românească. Avem mare nevoie de asemenea oameni în ţara noastră, grav afectată inclusiv de exilul celor plecaţi din nevoia de a pune o pâine pe masă pentru copiii lor. Trebuie să investim în copiii noştri pentru a construi o societate solidă, în care şi copiii şi familiile lor să aleagă să rămână şi să construiască mai departe”, arată deputatul Cătălin Teniţă, iniţiator al legii. Deputatul Cătălin Teniţă a depus proiectul de modificare a legii în luna septembrie 2022 pentru a transforma singurul program de alimentaţie şcolară cu acoperire naţională, cunoscut în prezent sub denumirea „Laptele şi Cornul”, într-un „Mic Dejun Sănătos” cu valoare nutritivă, cu adevărat proaspăt, diversificat, inclusiv pentru copiii cu intoleranţe alimentare, şi cu o componentă educativă reală, nu doar pe hârtie.Modificarea Ordonanţei de Guvern privind Programul pentru Școli al României (Lapte şi Corn), propusă de deputatul Cătălin Teniţă (REPER), va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil, primăvara aceasta. Senatul a adoptat deja modificările cu 119 voturi „pentru” din 120, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

Schimbările propuse:– Lapte şi produse lactate, 5 porţii pe săptămână/copil (de la 3 porţii în prezent);- Fructe şi legume, 5 porţii pe săptămână/copil (de la 2 porţii în prezent);- Cornul şi celelalte produse de panificaţie să fie diversificate şi cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producţie, cu excepţia zilelor de şcoală care urmează după o sărbătoare legală;- Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranţe la lactoză sau gluten;- Susţinerea micilor producători locali (licitaţii pe loturi de mai mică extindere geografică şi cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziţionate);- Posibilitatea de susţinere a bugetelor locale prin alocarea sumelor necesare pentru achiziţionarea produselor în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunităţi);- Metode de achiziţie pe lanţul scurt;- Posibilitate de indexare cu inflaţia pentru a elimina situaţii în care nu se prezintă la licitaţii furnizorii (cum e cazul acum);- Măsuri educative pentru nutriţie, pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de concepte precum agronomie rurală, evitarea risipei alimentare şi protecţia mediului;- Monitorizarea programului în regim de date deschise.Din 2017 România este participantă în Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, susţinut din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat. În anul şcolar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii (1.885.225) primesc lapte, corn şi fructe la şcoală.În termenii actuali, un copil primeşte constant, în fiecare zi de şcoală, doar cornul, pe când laptele şi produsele lactate se oferă doar câte trei porţii pe săptămână, iar fructe şi legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul nu este mereu proaspăt, iar produsele oferite nu sunt diversificate şi nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.Ca parte din program, copiii ar trebui să beneficieze şi de măsuri educative care să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase şi care să-i apropie de mediul înconjurător şi de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare. În anul şcolar 2020-2021, doar o treime dintre preşcolari şi elevi au beneficiat de aceste măsuri educative, deşi există un buget special alocat acestui scop.Deputatul Cătălin Teniţă a propus remedierea acestor patru mari probleme prin Legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 13 din 18 august 2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, înaintată în luna septembrie în Parlamentul României.