Mânăstirea: Au început lucrările la parcul tematic și terenul sintetic. Iată proiectele primăriei…

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Mânăstirea: Au început lucrările la parcul tematic și terenul sintetic. Iată proiectele primăriei…

Astăzi 4 februarie 2020, în loc. Mânăstirea au început lucrările la parcul tematic cu specific pescăresc (200 000 fonduri europene +25.000 euro contribuție locală) și a unui teren sintetic (60 000 euro fonduri europene + cca 50 000 euro contribuție locală. Lucrările au o durată de 5 luni și locația este la ieșirea din loc. Mânăstirea către sat Coconi. Privind fondurile europene accesate Primăria Mânăstirea este pe locul 3 din județ, după localități fruntașe ca de ex. Lehliu-Gară. Astfel 14 mil euro au fost accesați pentru proiecte importante a căror execuție este în derulare sau diferite stadii.

Un proiect important pentru Primăria Mânăstirea este începerea lucrărilor la Căminul Cultural. În 2015 s-a depus la CNI o cerere de reabilitare. Studiul de fezabilitate și avizele s-au obținut în 2016. Nenorocirea a apărut odată cu creșterea prețurilor standard de cost, prin abrogarea vechilor standarde necesitând alt proiect tehnic și alte avize. Astfel proiectul tehnic nou va intra curând la reavizare, iar după obținerea acceptului CNI urmând a se efectua achiziția lucrărilor.

Căminul Cultural Mânăstirea- foto Google

Privind spectacolul ținut în aer liber de Crăciun în 2019 am fost informați că au participat peste 500 persoane iar Căminul având o capacitate de doar 320 locuri, totul condiționat de respectarea normelor I.S.U. După spectacol a urmat focul de artificii care nu se putea desfășura în Căminul Cultural. Privind prețul la apă ni se explică că acesta este de 2,5o lei/ metru cub iar la canalizare la fel. Adică la jumătate de preț față de prețul apei din mun. Călărași. Primarul liberal se indică că a avut de luptă cu 3 soluții pentru aceasta. El a găsit soluția înființării unei societăți pentru gospodărirea apelor prin hotărâre de Consiliu local. Ni se spune că primarul este nemulțumit că s-au realizat doar 8 km de canalizare dar ni se prezintă proiectele pentru extindere a rețelei în toată localitatea în acest an.

Raportul anual al primarului Iancu Marian Mugurel pe 2019 ni-l prezintă preocupat pentru gospodărirea eficientă a localităților și mai ales a bugetului local mic, pentru că localitatea nu este una bogată. Astfel localitatea are un buget de doar 54 mil lei iar încasările la taxe și impozite de 18 mil. Numai indemnizațiile persoanelor cu handicap sunt de 25 mil lei, iar salariile personalului din Primărie este uneori asigurat cu dificultate ni se spune. În aceste condiții este greu de asigurat o salubrizare eficientă, dar pentru a se compensa cheltuielile echipa primarului a accesat proiecte guvernamentale pentru a se pietrui localitățile, în prezent toate fiind pietruite. Localitățile au nevoie de asfaltare urgentă, iar noi avem depusă documentația de peste 2 ani. După 2 ani de procese, proiectul a fost respins de Ministerul Dezvoltării, din cauza specificațiilor tehnice incorecte pentru o stradă… Acum proiectul de asfaltare a fost redepus, finanțarea urmând a se efectua prin FDI, contractul fiind semnat în luna septembrie. Primăria Mânăstirea are depuse 4 cereri pentru asfaltare a străzilor prin PNDL II. Supărarea pentru primarul liberal Iancu Mugurel Marian este aceea că nu mai există nici măcar 1 metru pătrat de teren intravilan disponibil. Ar fi acordat terenuri pentru tineri pentru a-și construi case conform legii dar nu are de unde…Situația prezentată în fața hărților de urbanism este clară. Primăria nu are posibilitate de a-și construi nici măcar în altă locație sediul nou…deși a obținut prin CNI avizul necesar, urmând a se realiza demolarea conform proiectului și construirea unui sediu nou.

Fotografie Google cu sediul Primăriei ce urmează a fi demolat 

În aceste condiții ni se prezintă ca inexacte informațiile oferite de liderul PSD Gingașu Bogdan în materialul de pe LINK. Ni se prezintă documente din care reiese că primarul Iancu este un om preocupat care urmărește dezvoltarea infrastructurii, menținerea stării de curățenie, asigurarea transparenței cheltuirii banilor publici, încasările în 2019 fiind de doar 76%, cu restanțe la achitarea taxei pe salubritate și a impozitelor pe mijloacelor auto. Doar 62% din amenzi au fost încasate…Toate acestea au fost bine compensate prin grija Aparatului Primarului, orientat către activități de curățenie, și igienizarea localității, întreținerea spațiilor verzi, a stadionului și târgului, sau către coordonarea activităților în localitate, cum ar fi spartul  lemnelor de foc pentru școală – se arată în raportul primarului.

Foto cu târgul administrat de Primăria Mânăstirea 

Pentru o corectă informare, ni se indică faptul că primarul actual este deschis către cetățean, pentru o comunicare reală și eficientă. Proiectele primarului nu sunt doar pe hârtie ci se pot consulta pe LINK majoritatea fiind finalizate iar altele în derulare. Dintre cele finalizate enumerăm realizarea rețelei de apă în sat Sultana, pietruire drumuri în Mânăstirea și Sultana, extindere rețea apă în Coconi și Sultana, realizarea unei săli multifuncționale, reabilitare generală și extindere a unui corp de școală. În derulare este proiectul de reabilitare și extindere alimentare cu apă potabilă și canalizare în Mânăstirea. Proiectele de dezvoltare pot fi studiate pe site-ul primăriei la adresa LINK

Biserica Sf Dumitru și Sf Nestor – care urmează a fi reabilitată în curând

Descoperim că unul dintre proiectele importante se referă la consolidarea, restaurarea, conservarea bisericii din localitate ale căror lucrări vor începe în curînd. Modernizarea drumurilor, extinderea și modernizarea iluminatului sunt în derulare. În 2019 sunt bifate ca realizate reabilitarea termică a școlii din Sultana, continuarea cadastrării generale. Preocupările pentru integrarea, dezvoltarea, educația și inițiativa cetățenilor fac parte dintr-un proiect I.D.E.I. 272 persoane au beneficiat gratis de cursuri de calificare profesională ca agent curățenie, lucrător în alimentația publică. 9 tineri au fost încurajați fiecare cu 25 000euro pentru dezvoltarea unor afaceri. S-a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru 250 persoane interesate la 20 angajatori iar 31 dintre participanți s-au încadrat. A fost demarată acțiunea de asistență juridică gratuită pentru reglementarea actelor de proprietate fiind depuse 74 documentații la imobilele ce nu dețineau acte. A continuat programul Școală după școală pentru 50 copii. În cadrul ligii a- IV – a  afc Unirea Mânăstirea s-a clasat pe locul 2 cu posibilitate de promovare. Activitatea sportivă din localitate se bucură de efortul profesorilor Mladin Valentin și Stamelatos Gheorghe.

Foto Google cu Instituții de învățămînt din Mânăstirea

Toate aceste activități nu ar fi fost posibile fără ajutorul și sprijinul cetățenilor, al consilierilor și a echipei primarului – cărora acesta ține să le mulțumească, se arată în raportul de activitate al acestuia.