Mai este nevoie de 2,5 ani și 13 mil. euro pentru ca portul turistic Călărași să fie terminat? Autoritățile dezmint ce scrie presa centrală…

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Mai este nevoie de 2,5 ani și 13 mil. euro pentru ca portul turistic Călărași să fie terminat? Autoritățile dezmint ce scrie presa centrală…

Potrivit economedia.ro LINK compania Coral Tulcea execută prin subcontractantant ZMC Trading Călărași lucrări de 65 milioane lei la portul turistic Călărași. Pentru că finalizarea proiectului aflat la cca. 40 % din execuție – nu poate avea loc la termenul propus, respectiv decembrie 2023, datorată creșterii prețurilor la materialele de construcții și neplatei la timp a sumelor de bani de către Ministerul Turismului.

Dacă proiectul era estimat la 18 mil euro, respectiv cca 90 milioane lei în 2021 – costurile au fost depășite. Pentru ca acest proiect să fie finalizat, a fost necesar ca CJ Călărași să facă o nouă achiziție publică la începutul acestui an. Aceasta a fost câștigată tot de Coral, angajată în proiect.

C.J. fundamenta achiziția: „Scopul principal al proiectului propus este de a maximiza atuurile conferite de amplasarea sitului în imediata apropiere a brațului Borcea, până în prezent acest avantaj nefiind îndeajuns exploatat. Prin prezenta propunere se dorește dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic, sporirea satisfacției cetățenilor, dezvoltarea armonioasă a zonei prin implementarea unei concept inovativ, menit să acopere necesitățile zonei”.

Economedia.ro arată că actuala achiziție a fost făcută în proporție de 75% pe criterii de preț, 20% pe componenta tehnică a ofertei și 5% pe termenul de livrare. Coral și-a asumat 31 de luni pentru finalizarea proiectului, ceea ce înseamnă că durata totală a lucrărilor, până la finalizarea portului, s-a dublat față de proeicțiile din 2021. Cu alte cuvinte mai este nevoie de 2,5 ani pentru ca portul turistic să fie terminat.

 VIDEO 

Ca lucrări principale care nu s-au executat sunt necesare  consolidarea malului Borcea şi construirea de pontoane pentru acostarea a 260 de ambarcaţiuni.  Se va ridica un pavilion pentru evenimente expoziţionale, conferinţe şi simpozioane. Proprietarii ambarcaţiunilor vor avea la dispoziţie un atelier pentru repararea bărcilor, precum şi spaţii pentru conservarea acestora pe timp de iarnă. Tot în portul turistic vor exista atât spaţii comerciale, cât şi staţii pentru alimentarea cu combustibil a navelor de agrement.

Contactat pentru a confirma prelungirea cu 2,5 ani a lucrărilor respectiv alocarea suplimentar a 13 mil. euro, președintele C.J. Călărași, ec. Vasile Iliuță a spus că nu este adevărat. Este în aprobare doar suplimentarea cu suma de 6 milioane lei – a arătat acesta.

Doamna Liliana Avram/ Direcția de dezvoltare a CJ nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre. Așteptăm rectificări la prima conferință de presă a PSD Călărași de joi 15 iunie. 

Notă. În luna mai 2023 lucrările la portul turistic arătau ca în filmare

 VIDEO