Liberalii vor să oblige românii să lucreze și sâmbăta…

10 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Liberalii vor să oblige românii să lucreze și sâmbăta…

Proiectul de modificare a Codului Muncii, depus de un grup de parlamentari PNL în luna iunie la Camera Deputaților,  prevede că angajaţii ar putea fi chemaţi de angajatori la muncă şi sâmbăta sau duminica fără să mai beneficieze ulterior de o zi liberă.

„Am depus în această săptămână, împreună cu alți colegi din PNL, un proiect de lege care oferă posibilitatea ca angajații să poată munci şi sâmbăta, dacă sunt solicitați ocazional şi acceptă acest lucru, oferindu-li-se doar o compensare financiară. În acest caz, repausul săptămânal nu ar fi de 48 de ore, ci de minim 24 de ore”, a declarat deputatul PNL, Florica Cherecheş, unul dintre inițiatorii proiectului de lege

Potrivit deputatei, această modificare va permite ca angajatorul să îşi poată onora comenzile urgente în condiţii de legalitate, iar angajatul să obţină câştiguri suplimentare.

Liberalii vor să modifice Codul Muncii de aşa natură încât repausul săptămânal să poată fi redus la o zi. „Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situaţie se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator”, prevede modificarea propusă de parlamentarii PNL.

Proiectul de lege inițiat de PNL atrage mânia multor români. Iată ce spun unii…

Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a lansat un atac dur la adresa președintelui PNL, Ludovic Orban. El s-a referit la declarația potrivit căreia angajații care au intrat în sistemul public, în ultimii doi ani nu au nici o treabă cu cariera de funcționar public și ar trebui concediați.

„Domnul Ludovic Orban, fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nu face, din păcate, diferența dintre funcție publică și personal contractual din administrația publică românească. Acesta afirmă că în ultimii doi ani 60.000 de oameni au fost angajați în sistemul public, toți funcționari publici de carieră. 137.000 de funcționari publici sunt în tot sistemul și este imposibil ca 60.000 să fi fost angajați în ultimii doi ani. Conform evidențelor Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, sunt peste 11.000 de funcționari publici numiți prin recrutare de la 1 ianuarie 2017 și până în prezent. Totuși, au fost și destul de multe ieșiri din sistem, peste 1700. Domnul Orban, în calitatea sa de fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, ar fi trebuit să știe ce este funcția publică și să nu dezinformeze cu astfel de declarații populiste”, a spus în exclusivitate pentru Capital