Liberalii doresc introducerea unor trenuri moderne, eficiente şi sustenabile. Pentru o îmbunătăţire a calităţii vieţii…

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Liberalii doresc introducerea unor trenuri moderne, eficiente şi sustenabile. Pentru o îmbunătăţire a calităţii vieţii…

Liberalii au abordat o problemă de maximă importanţă pentru viitorul transportului feroviar în România. Ei au asistat la un eşec major în cadrul Ministerului Transporturilor, referitor la anularea contractului semnat cu PESA pentru achiziţia a 62 de trenuri de scurt parcurs – un pas esenţial în modernizarea flotei feroviare naţionale.

Această situaţie nu doar că pune în pericol progresul semnificativ planificat pentru infrastructura noastră feroviară, dar ridică şi serioase întrebări privind capacitatea instituţiilor statului de a gestiona proiecte de o asemenea anvergură. Eforturile de modernizare a transportului feroviar sunt vitale pentru asigurarea unui trai decent pentru cetăţenii noştri şi pentru promovarea unei mobilităţi sustenabile în întreaga ţară.Este de neînţeles cum, în ciuda aprobării iniţiale a CNSC şi în urma unei investiţii estimate la peste 3 miliarde lei, ne găsim în situaţia de a pierde acest contract crucial din cauza contestaţiilor şi deciziilor judecătoreşti. Mai mult, acest caz nu este izolat, având în vedere că o situaţie similară s-a întâmplat şi cu contractul pentru alte 20 de trenuri de lung parcurs – arată ei într-o interpelare.
În lumina acestor evenimente, am adresat o interpelare domnului ministru al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, solicitând clarificări şi acţiuni concrete pentru depăşirea acestei crize. Este imperativ să înţelegem strategiile de reevaluare, planurile de rezervă şi, cel mai important, cum intenţionează Ministerul Transporturilor să asigure continuitatea şi eficienţa modernizării transportului feroviar în România.
Mai mult, trebuie să ne asigurăm că finanţările alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în special pentru proiectele inovatoare precum introducerea trenurilor pe hidrogen, nu sunt compromise. Aceste proiecte reprezintă o şansă unică de a plasa România pe harta europeană a sustenabilităţii şi inovaţiei în transportul feroviar.Doresc să subliniez că această situaţie nu este doar o problemă administrativă sau contractuală – este o problemă care afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri şi viitorul sustenabilităţii în România.
Modernizarea transportului feroviar este o necesitate la nivel naţional şi un imperativ regional, care poate transforma în mod fundamental accesibilitatea, mobilitatea şi dezvoltarea economică în această zonă a ţării. Introducerea unor trenuri moderne, eficiente şi sustenabile ar însemna o îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor şi un impuls semnificativ pentru atragerea investiţiilor, turism şi, în ultimă instanţă, pentru conectivitatea cu restul României şi Europa…au arătat liberalii
Foto: sursazilei.ro