La evenimentul Dragobetele pupă fetele… în piața Big din Călărași, tinerii au încins o horă a prieteniei. VIDEO

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru La evenimentul Dragobetele pupă fetele… în piața Big din Călărași, tinerii au încins o horă a prieteniei. VIDEO

Tradițiile locale de Dragobete au fost continuate și în acest an de tinerii social democrați în piața Big din mun. Călărași. Trecătorii au primit dulciuri și covrigi și s-au fotografiat în decorul realizat. Cca. 30 tineri au realizat o horă a prieteniei, după care au sărbătorit evenimentul la restaurant sau cu o excursie. TSD Călărași a organizat prin Manea Rudolf și Sbârcea Marius. Din partea organizației PSD mun. Călărași au participat Marius Dulce și Liviu Oltenacu iar din partea Organizației de femei a PSD doamna Melania Vulpoiu. VIDEO

 

Tradiția ca în această zi de mare sărbătoare, este ca tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele sărută fetele !”

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În anumite zone, fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. De asemenea, tinerii flăcăi îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.

Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă şi început de primăvară, Dragobete oficia nunţirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. În rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii, se crede…În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.