La Dragalina s-a făcut recepția Centrului Cultural. Proiectele primarului Stanciu Gabriel nu sunt vorbe, ci fapte. VIDEO

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru La Dragalina s-a făcut recepția Centrului Cultural. Proiectele primarului Stanciu Gabriel nu sunt vorbe, ci fapte. VIDEO

Primar Stanciu Marian-Gabriel: Eu nu fac politică, ci administrație…

Reporter: Mulți călărășeni cunosc pe primarul Stanciu Marian-Gabriel prin prisma activităților desfășurate de acesta la Primăria com. Dragalina. Nu ai cum să nu observi reabilitarea școlilor și grădinițeor din localitate, realizarea unei săli sportive polivalente moderne. Aveți și în acest an domnule primar multe ambiții…

Primar Stanciu Gabriel: Avem multe proiecte. Sunt și proiecte multe de realizat sunt și proiecte începute, care trebuie să le finalizăm cum ar fi reabilitarea rețelei de apă și canalizare în satul Drajna, extinderea și racordarea la rețeaua de gaze pentru cât mai mulți locuitori în com. Dragalina și sat Drajna – unde am semnat contractul de concesiune cu Distrigaz. Anul acesta vom încerca să începem și asfaltarea, în funcție de buget și finanțările ce le vom obține. Sunt proiecte multe…O grădiniță cu program prelungit care este necesară este o altă prioritate a noastră. Astăzi mă deplasez la Ministerul Educației Naționale pentru a discuta despre acel parteneriat necesar finanțării. Este mult de lucru și pentru componenta necesară asigurării sănătății populației. Avem nevoie de înțelegere și liniște în țară și în localitate. Fără de acestea nu putem face nimic.

Reporter: Domnule primar ne puteți spune cum se prezenta învățământul din localitate acum vreo 20 de ani în urmă? 

Primar Stanciu Gabriel: Acum 20 de ani se prezenta destul de bine la nivelul de cunoștințe al cadrelor didactice și al pregătirii copiilor, dar privind infrastructura clădirilor în care se desfășura procesul de învățământ se desfășura… era defectuos. Partea logistică era foarte deficitară. Aveam doar 4 săli de clase la grădiniță, pentru 8 grupe. Copiii învățau în 2 schimburi, ceea ce nu era nici normal și nici legal. DSV și DSP nu ne eliberau autorizațiile de funcționare, nu exista acel timp de igienizare între schimbul claselor și mai mult decât atât nu era normal să duci un copil de 3-4 ani la grădiniță după amiaza, când el trebuia să se odihnească acasă…Am rezolvat toate aceste probleme. Acum avem de reabilitare școala și grădinița din satul Constantin Brâncoveanu. Suntem în lucru, avem contract de finanțare, și sperăm ca în acest an să finalizăm și acolo reabilitarea spațiilor de învățământ. Vrem să înființăm grădinița cu program prelungit, pentru că suntem școala din județ cu cel mai mare număr de elevi, aproape 1400 copii. Sunt foarte multe locuri de muncă vacante, iar mămicile doresc să ducă copiii la grădiniță dimineața și să-i ia la orele 16-17 acasă, atunci când termină serviciul. Părinții vor să își știe copiii în siguranță, că este ferit, îngrijit și că acumulează și cunoștințe.

Reporter: Educația și cultura au constituit domnule primar și principale priorități ale dvs. în mandatele anterioare. Ați finalizat un Centru Cultural impunător în localitate. S-a muncit mult, ce a presupus aceasta?

Primar Stanciu Gabriel: S-a muncit mult, mai ales la început pentru a obține finanțarea, apoi pentru a obține toate avizele necesare autorizației de construcție, știți ce înseamnă să stai pe la uși să aștepți să aștepți vize, autorizații…Mediu, DSV, toate Instituțiile Statului ne-au ajutat. Terenul cu suprafața de peste 4.100 m.p. a fost predat către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în primăvara lui 2015 printr-o ședință extraordinară a Consiliului Local Dragalina. Atunci s-a aprobat predarea către minister a suprafeței de 4126 mp prin care C.N.I. să realizeze un Centru Cultural. Ne-am apucat de treabă odată cu inundarea comunei…A fost necesară schimbarea soluției pentru fundarea terenului și de înălțare a construcției cu 1,5 metri…Cu mult chin și ambiție am reușit și l-am finalizat. În cadrul acestul Centru Cultural vor funcționa biblioteca, muzeul satului, vom avea amenajate locații pentru ateliere de lucru ale copiilor. Vom desfășura activități cu ansamblul de dansuri, activități meșteșugărești, vom avea o sală multifuncțională, pentru botez, nuntă, cununie, aniversări, pentru spectacole, discuții publice dar și prezentarea unor filme.

Dorim să realizăm o colaborare cu o societate de profil pentru proiecții de filme…Vom face o evaluare să vedem dacă această investiție este rentabilă pentru a achiziționa acele echipamente 3D, pentru a putea să funcționăm și cu cinematograf acolo… Centrul Cultural este prevăzut cu scaune retractabile, săli spațioase de lucru, pentru ședințe sau conferințe, camere de machiaj, orice pentru ca acolo să poată fi desfășurate spectacole de teatru sau alte manifestări cultural artistice.

 

Centrul Cultural este organizat astfel:

a)MODUL SALA POLIVALENTĂ
Parter
– Foaier – hol acces cu funcțiunea de primire și distribuire a fluxurilor circulatorii
– Sala polivalentă cu pardoseala orizontală, capacitate 250 persoane așezate pe scaune din care 70 persoane pe gradene amovibile. În varianta de amenajare cu mese de 8 persoane capacitatea este de 80 persoane , dotată cu un podium (scena).
– Cabină actori dotată cu dușuri și grup sanitar.
– Depozit mobilier – necesar schimbării funcțiunii sălii polivalente din sală spectacol în sală de mese sau alte activități.
– Oficiu – deservește sala polivalentă în cazul organizării de serbări.

Etaj
– Supantă foaier cu rol de spatii repetiții sau spații pentru club. Se poate deschide către sala devenind un balcon al acesteia.
– Cabină actori cu dușuri și grup sanitar.
– Cabină tehnică necesară activităților din sală
– Spațiu tehnic – necesar instalațiilor de ventilare-climatizare

b) MODUL ACTIVITĂŢI LINIŞTITE
Parter
– Hol intrare cu rol de acces spre celelalte spații sau cu rol de foaier pentru sala de conferințe, birou de informare generală asupra localității și direcționare, vânzare produse artizanat local. Cuprinde un spațiu destinat expozițiilor.
– Sală de conferințe cu anexe , oficiu cu grup sanitar
– Două săli de activități (cercuri)
– Birou administrație
Etaj
– Hol de nivel cu spațiu pentru muzeu local
– Bibliotecă – mediatecă și un mic depozit pentru cărți

c) MODUL TURN
– cu funcțiunea de nod de circulație verticală, cuprinde grupurile sanitare și are rolul de a lega primele două module. La nivelul trei are o terasă deschisă și acoperită.

 

Sala sporturilor o folosim la maximum. Datorită faptului că în liceul Duiliu Zamfirescu de la clasa a-V-a la clasa a- XII-a, profilul este sportiv, iar rezultatele sunt pe măsură. 2 copii sunt selectați de Dunărea Călărași la juniori Liga I,   clasa de 12 ani, a câștigat turneul pe zona noastră organizat de AFIR iar acum se pregătesc pentru semifinală și a merge mai departe. De laora 8 la 16 Sala Sporturilor funcționează pentru liceu. După aceea funcționează contracost pentru comunitate. Se desfășoară activități sportive, fotbal, handbal…ce își doresc cetățenii.

Reporter: Domnule primar, cum v-ați gândit că ați putea folosi creșterea bugetului alocat localității de către guvern?

Primar Stanciu Gabriel: Avem multe proiecte unde putem folosi banii dar nu știu dacă acea creștere este adevărată…Din acei bani noi trebuie să acoperim și alte cheltuieli importante…Banii pentru ajutoarele de handicap trebuie să fie alocați din acea sursă din acest an de la Bugetul de Stat. Dacă guvernul ar ține cont de legislație și ne-ar acorda exact sumele ce se cuvin fiecărie localități, acea cotă de TVA, acea cotăpe impozitul din salarii…Dragalina s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare, este o putere economică, am avea de unde să primim acele sume. Sunt însă și comune sărace care nu au cum să își asigure sumele necesare și depind de Bugetul de Stat. Nu este vina mea că acel primar stă comod pe scaun că nu atrage investitori și nu creează locuri de muncă, sau nu creează infrastructură ca să vină la el în localitate investitorul să investească. În Dragalina sunt acum cel puțin 300 locuri de muncă vacante. Mămicile doresc să se ducă la muncă, s-a realizat un mini FNC se deschide în vară, și va fi nevoie de 200 oameni la muncă. Mămicile doresc să meargă acolo, dar doresc să lase copiii la grădiniță, în siguranță. De aceea dorim a veni în sprijinul acestor familii cu grădinița cu program prelungit. Dacă creștem nivelul de trai, al învățământului și stării sănătății, ușor, ușor. pas cu pas vom rezolva problemele comunității.

Reporter: Se observă un progres în munca dvs. de primar, iar Dragalina care acum 20 de ani arăta deplorabil, renaște sub forma unui mini orășel. Noi vă dorim domnule primar succes și ca ambiția dvs. să realizeze în continuare lucruri bune aici în localitate

Primar Stanciu Gabriel: Și eu vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, pentru că sunteți în sprijinul nostru, Vă mulțumesc pentru calitatea pe care o aveți, sunteți oameni de presă adevărați, nu ca oamenii de presă care promovează alte lucruri decât ceea ce trebuie. Deci trebuie să promovăm lucrurile adevărate…