La Curcani va începe construcția unui dispensar uman modern. Iată și alte proiecte…VIDEO

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru La Curcani va începe construcția unui dispensar uman modern. Iată și alte proiecte…VIDEO

La Primăria comunei Curcani sunt multe proiecte pentru cetățeni și în acest an. Unul dintre acestea se referă la modernizarea dispensarului din localitate. Dispensarul actual funcționează cu 2 cabinete în localul fostei Camere Agricole. Acolo este foarte greu pentru persoanele în vârstă, pentru femei să urcele treptele la etajul 1, și avem în stadiul de proiect, construirea unui dispensar nou – explică viceprimarul comunei Curcani, Chirică Gheorghe. 

 

Un dispensar nou presupune construcția a 4 cabinete, dotate cu aparatură și tehnică medicală corespunzătoare. Lucrările se află în stadiul de achiziție pe SICAP, și sperăm să nu fie contestate și să putem începe construcția în acest an. Va fi un dispensar modern, necesar pentru cetățeni. Pentru cei vârstnici, pentru copii a fost dificil să se deplaseze la spitalele din Oltenița sau București pentru consultații sau tratamente de specialitate și am venit în sprijinul acestora prin construirea acestui dispensar modern. Acum avem 2 cadre medicale încadrate dar dotarea și condițiile lasă de dorit. Este adevărat că dl. primar Aurică Gazu a luat legătura cu medici de specialitate din Republica Moldova pentru a-i aduce în localitate. Medicii români tind să plece din localitate în alte țări, acolo unde sunt plătiți cu salarii foarte mari. Vom apela la medicii actuali sau din Republica Moldova ori din altă parte. Important este să fie pregătiți – continuă viceprimarul Chirică Gheorghe. Deocamdată și cu medicii din localitate cetățenii sunt mulțumiți, au experiență, sunt în vârstă. Acum avem un cabinet de pediatrie. Vom vedea pentru cele noi construite ce profile de specitate vom avea nevoie. Vom căuta ca pentru medici să creăm condiții de transport, probabil și de cazare pe plan local. Ne preocupă sănătatea cetățenilor și vrem să facem lucruri bune. Recent dl. primar Gazu a dotat toate Instituțiile școlare cu instalații pentru spălarea și igienizarea copiilor. Măsura s-a luat cu ocazia acestei epidemii de gripă, avem cca. 100 de morți… și am găsit această soluție pentru spălarea, igienizarea copiilor, pentru a evita transmiterea bolii de la un om la celălalt, ținând cont că este vorba de locuri publice care ar putea favoriza această epidemie. Noi investim la Curcani și în sănătate.

Avem și un alt proiect adresat oamenilor, acela de reabilitare a Căminului Cultural din localitate. În primăvară demarăm lucrările la instalația de canalizare și la Stația de epurare. Mai avem de executat și vreo 8,5 km de asfaltare, lucrare aflată acum în faza de proiectare. Întâi terminăm lucrarea de canalizare. Apoi vine lucrarea de gaze. După care vom demara lucrările la trotuare. Au o logică toate acestea. Nu stricăm trotuarele ca să reparăm după aceea. Ne chinuim și vom reuși. Avem un inginer pregătit pentru aceste proiecte, și ne implicăm pentru a obține avize, autorizații, ne deplasăm la ministere astfel încât odată când starea vremii o va permite să putem începe și lucrările. Deocamdată este frig, zăpadă în localitate nu se poate lucra decât cu asistații social. Am efectuat cu aceștia lucrări de curățenie, de înlăturare a zăpezii. Oamenii ne ajută, apelăm la ei. Avem vreo 430 de dosare… Sunt mulți, dar o parte din ei au plecat, s-au angajat, acum sunt multe oferte de muncă.Oltenița este aproape, se poate face naveta.

Una dintre problemele localității este prețul mare pentru ridicarea gunoaielor. Nu știm ce măsuri să luăm, cum am putea subvenționa o parte din acest preț. În capitală acest serviciu nu se plătește. Nu ne pute compara cu bugetul Bucureștiului. Să vedem ce buget vom primi astfel încât să putem suporta o parte din aceste costuri la cetățeni sau măcar la cei fără venituri. Trebuie să facem ceva privind acest aspect, ne preocupă. Anul trecut am dat în funcțiune o Stație modernă de tratare și clorinare a apei. Apa este potabilă, nu sunt probleme, fiind lunar verificată calitatea acesteia prin buletine de analiză. Gunoiul a rămas problema cea mai importantă, care nu este doar la nivel local ci și județean. Prețurile sunt exagerat de mari. Ecosalubris ne tot convoacă la ședințe, dar nu s-au găsit soluții privind acest preț până acum…Gunoiul se ridică din poartă în poartă. Sunt costuri mari ridicate de transport de procesare și depozitare. Nu prea depinde de noi ci de județul Călărași, de acest Ecomanagement salubris dar și de o politică adecvată la nivel național în acest domeniu. Singura soluție pentru a reduce din costurieste aceea de a proceda la selecția gunoiului menajer ca să reducem din costuri…Mai avem de muncă cu educația cetățeanului cu conștiința acestuia pentru a se face această selecție dar sunt convins că vom reuși. Asta este menirea noastră aici în primărie, să fim aproape de problemele cetățeanului și să îl ajutăm acolo unde putem…a declarat viceprimarul comunei Curcani, Chirică Gheorghe.