Klaus a adus prosperitate investitorilor germani care au venit în România…

8 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Klaus a adus prosperitate investitorilor germani care au venit în România…

Klaus Iohannis, a promis în campania electorală de acum 5 ani ca va aduce mai multe investitii germane in Romania. S-a ținut de cuvînt. Germanii au prosperat în minunata noastră țărișoară. Românii ???

Confirm ziare.com, la finalul lunii octombrie 2014 existau 20.548 de firme nemtesti in tara noastra, adica peste 10% din total, Germania clasandu-se astfel pe locul al doilea, dupa Italia (39.142 de firme), arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Mai mult, dupa valoarea capitalului social subscris, ea se afla pe pozitia a treia, cu 14,321 miliarde de lei, fiind depasita doar de Austria (17,353 miliarde de lei) si Olanda (29,946 miliarde de lei). Doar luna trecuta au fost infiintate 34 de societati cu participare nemteasca, valoarea capitalului social subscris al acestora ajungand la 25.000 de lei, adica 0,35% din total.

Cele mai mari cinci companii germane prezente in Romania sunt Kaufland (cu afaceri de 1,6 miliarde de euro in 2013), Metro (1,1 miliarde de euro), Selgros (700 de milioane de euro), Continental (500 de milioane de euro) si Rewe Romania (450 de milioane de euro). Alti investitori importanti sunt Bosch, Daimler, Draxlmaier, Deutsche Telekom, ThyssenKrupp, Allianz, Leoni, Praktiker, E.On. Investitorii germani s-au orientat cu precadere spre sectorul industrial, servicii profesionale, comert cu ridicata, comert cu amanuntul, constructii, turism si transporturi. Ei au creat zeci de mii de locuri de munca in zonele in care s-au stabilit. 

Germania ocupa primul loc in topul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei, arata datele Ministerului Afacerilor Externe. La finele anului 2013, volumul total al schimburilor comerciale a atins 18,76 miliarde de euro, inregistrand o crestere de 5,51% fata de anul 2012. Volumul exportului romanesc a fost de 9,162 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 6,31% fata de anul 2012.

schimburi comerciale romania germani
Romanii din Germania

Aproximativ 260.000 de romani sunt in Germania si cei mai multi sunt bine integrati pe piata muncii, pentru ca sunt foarte bine pregatiti, a declarat in februarie Julia Gross, reprezentanta Ambasadei Germaniei in Romania. Forța de muncă realizată de români este foarte ieftină și avantajele firmelor care îi angajează sunt considerabil mai mari decît ale firmelor ce folosesc salariați autohtoni.