Jurnalist călărășean în proces cu Dumitru Coarnă & Neluța Tudorache pentru exercitarea fără drept a profesiei de jurnalist & alte fapte…

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Jurnalist călărășean în proces cu Dumitru Coarnă & Neluța Tudorache pentru exercitarea fără drept a profesiei de jurnalist & alte fapte…

Art. 348/ Noul Cod Penal

Exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi

Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Pe rolul instanței / Tribunalului București se află dosarul 6369/ 3/ 2023. Calitatea de jurnalist a unui cetățean stabilit în Călărași este contestată de deputatul Dumitru Coarnă și fostul judecător Neluța Tudorache. Pe surse aflăm că cel în cauză a înființat o firmă cu obiect de activitate prestări servicii de presă, fără a avea pregătirea de jurnalist așa cum o prevede obligatoriu legea.  S-a făcut vorbire privind faptul că cel în cauză are studii de bacalaureat altele decât din domeniul jurnalismului ( industrie ușoară). Mai mult s-a indus în eroare Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România de unde cel în cauză a obținut legitimația de jurnalist profesionist deși statutul organizației obliga pentru aceasta la studii superioare în domeniul presei/ activități asociate presei. Fostul președinte al UZPR ( actualmente decedat) ar fi responsabil dar și o comisie de evaluare a dosarului. Uzând de calitatea de ziarist profesionist s-a arătat că s-au obținut venituri financiare imense, pe care reclamanții cer a fi restituite Instituțiilor care au făcut plățile – fiind înșelate cu ocazia întocmirii unui contract. 

Sursele de presă indică cum presa călărășeană a fost invadată de pretinși ziariști, fără bacalaureat sau studii în domeniu care la înregistrarea firmei cu activități de presă la Of. Reg. Comerțului au procedat la fals și uz de fals în declarații publice – declarând că au studii și pregătirea necesară  – conform legii. De remarcat că și publicația noastră a indicat cum indivizi sau individe cu studii 12 clase fără bacalaureat / de profesie frizeri, ospătari, lucrători la Drumuri și Poduri, veterinari sau agronomi practică presa făcând astfel concurență neloială publicațiilor autorizate înființate de jurnaliști și unde activează jurnaliști cu studii în domeniu. 

Se vor autosesiza procurorii și în aceste cazuri? Nu știm…