Județul Călărași nu este acreditat pentru turism. Nici un proiect pentru turism nu poate fi accesat. Și totuși…

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Județul Călărași nu este acreditat pentru turism. Nici un proiect pentru turism nu poate fi accesat. Și totuși…

Dezvoltarea județului Călărași este un obiectiv pe care fiecare consilier și ales local o declară sub jurământ, la investire / cu mâna pe Biblie. De la declarații la fapte este însă  cale lungă și aceasta trece prin multe ministere care aprobă finanțarea unor proiecte pe baza avizelor, autorizațiilor. Conținutul studiilor de fezabilitate fac referință la studiu al unui proiect sau al unei investiții din punctul de vedere al posibilităților tehnice de realizare și al rentabilității. Pentru ca județul Călărași să beneficieze de finanțare pentru proiecte destinate turismului este obligatoriu acreditarea localităților din județ pentru astfel de activități. 

Putem enumera cu declarațiile președintelui Iliuță privind construirea unui drum verde pe malul Dunării între Chiciu și Oltenița, al podului peste Borcea unde se dorește realizarea unor proiecte destinate promovării turismului prin pescuit, hanuri, locații unde se pot practica activități asociate așa numitului proiect al portului turistic de agrement pentru ambarcațiuni amfibii. De admirat preocuparea primarului Dulce și a președintelui Iliuță de a realiza lucruri bune, dar aceasta nu trebuie limitată doar de terminarea unor lucrări. Destinații pentru a pune în valoare acele lucrări sunt alte obiective de urmat.

Dezvoltarea relațiilor cu Bulgaria presupune și aceasta realizarea unor proiecte pe linia creșterii activităților turistice, punerii în valoare a potențialului turistic oferit de Dunăre, balta Borcei, ecosistemele naturale de-a lungul acestora, de obiectivele turistice sau istorice de interes din județul Călărași. De la vorbe la fapte totul se raportează la legislație. Acreditarea pentru activități de turism se realizează prin ORDINUL nr. 2.409/3.501/2020pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcționarea, rolul, atribuțiile, acreditarea și reacreditarea centrelor naționale și locale de informare și promovare turistică.

Proiectele arată frumos pe planșe și schițe. Drumul lung pentru finalizarea lor este o provocare raportată la creșterea prețurilor dar și expertiza/ putința executantului de a respecta termenele propuse. Pe hârtii termenele arată bine. După finalizarea investițiilor aflăm că acestea trebuie să aibă o utilitate publică – pentru a justifica investiția. Nevoia de turism și dorința călărășenilor de a-și petrece week-endul în Călărași și nu în Bulgaria a fost strigată în gura mare de Eduard Grama – fost administrator public. Ne aducem aminte de ambiția primarului Dulce de a termina acel Centru pescăresc în termen. L-am găsit închis…Despre proiectul: Turism durabil în Călărașiul dunărean lansat acum 10 luni nu am mai auzit nimic…

Știm că se vrea, vedem că se poate la alții care ne descriu turismul din Bulgaria. Aflăm prin vocea președintelui Iliuță că partea bulgară este mai interesată decât partea română de construirea podului peste Dunăre. Auzim că dragarea Borcei se va realiza peste un an…Auzim despre titluri pompoase cum ar fi  promovarea creșterii economice, a incluziunii sociale, a creării de locuri de muncă și sprijinirea inserției profesionale și a mobilității forței de muncă în cadrul comunităților costiere dar nu știm de fapt ce se dorește a se finaliza, ce destinații vor avea aceste proiecte, concret. 

Clubul pescarilor dunăreni este închis. De altfel, lacătul ruginit de pe poartă arată că nu funcționează nimic la acea investiție. Nu vedem nici un program sau responsabil. Aflăm că a fost finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, Prioritatea 4 a UE – O ocupare a forței de muncă și o coeziune teritorială sporită, Măsura 2.1 – Promovarea și valorificarea produselor și activităților specifice zonei. Situația se va remedia ne spun consilierii primarului Dulce care și-a pus la treabă aparatul de specialitate.

Un alt obiectiv cerut de călărășeni pentru a-și petrece timpul liber este Plaja Tineretului. Reabilitarea ei necesită  colaborarea cu Apele Române și Romsilva. Este nevoie de un drum de acces și amenajarea unei plaje care cândva funcționa natural și unde cerințele călărășenilor erau satisfăcute. Greu să vedem că lucrurile se pun în mișcare. Diferența între dorință și putință este mare și trecerea timpului indică neputința. Nu vrem să credem acest lucru pentru că am observat un primar preocupat, care după vreo 30 de ani în care nu s-a făcut ceva important se gândește la lucrurile bune ce trebuie făcute. Totul se rezumă la obținerea finanțării și la legalitatea execuției ne spune Marius Dulce, care a luat astăzi 30 iunie la pas locația unde trebuie realizată faleza – promenada. Sunt multe lucruri de făcut iar timpul este scurt. Lucrările se suprapun cu criza economică, cu creșterile de preț. Vor urma perioade de timp cu vreme nefavorabilă execuției lucrărilor. Avem ambiția de a termina ce ne propunem. Vom demonstra asta! ne spune primarul mun. Călărași.

Nu vorbim aici doar despre municipiul Călărași ci despre multe localități care au ce oferi, ce prezentat vizitatorilor turiști. Un prim pas l-a făcut primarul din Jegălia, dar se așteaptă și implicarea altor localități pentru finanțare a astfel de proiecte.

 

Notă. Documentaţia necesară pentru eliberarea certificatului de acreditare pentru turism trebuie realizată de către consiliile locale şi consiliile judeţene în subordinea cărora funcţionează centrele naţionale de informare şi promovare turistică. Aflăm de la surse din ministerele de resort că județul Călărași nu are o astfel de acreditare. Doar loc. Mânăstirea figurează undeva cu un obiectiv turistic pe harta turistică a României.

Ce au de gând autoritățile nu știm. Poate vor fi receptive și își vor pune salariații la muncă…Călărășenii așteaptă să se bucure de potențialul turistic oferit de natură, de specificul zonei. Este posibil?