Jegălia: tradițiile creștin ortodoxe sunt continuate prin Denia Prohodului Domnului de la biserica din satul Iezer. VIDEO

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Jegălia: tradițiile creștin ortodoxe sunt continuate prin Denia Prohodului Domnului de la biserica din satul Iezer. VIDEO

Slujba de Inviere sau Sfanta Liturghie este cea mai importanta slujba din Saptamana Sfanta, reprezinta cel mai asteptat eveniment de catre toti credinciosii. Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

Slujbele si ceremoniile liturgice din Sfânta şi Marea Vineri reproduc patimile, moartea şi îngroparea Mântuitorului, într-un chip impresionant şi cu o puternică înrâurire asupra sufletelor credincioşilor. După rânduielile liturgice stabilite foarte de timpuriu, ziua de vineri este una din puţinele zile aliturgice din timpul unui an bisericesc. În această zi, în biserică nu se săvârseşte niciun fel de liturghie pentru că atunci are loc şi se retrăieşte de către credincioşi jertfa Mântuitorului pe cruce. Ca şi întreaga săptămâna, este o zi de adâncă tristeţe pentru moartea Domnului.

 

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

 

Multe din simbolurile crestine care se regasesc in Biblie le intalnim in decursul acestei slujbe. Prima parte a Sfintei Liturghii imbina doua elemente arhaice binecunoscute de catre toti credinciosii, focul si apa. Inceputul slujbei este marcat de binecuvantarea focului si de catre aprinderea lumanarii pascale. Important este ca focul nu trebuie aprins de la alt foc, ci doar cu ajutorul cremenei. Focul poate avea mai multe intelesuri, insa toate simbolizeaza intr-un final acelasi lucru, bucuria unui nou inceput sau aparitia unei noi vieti care a invins moartea. Focul mai poate avea de asemenea si alte intelesuri. Spre exemplu, poate simboliza puterea, dinamismul sau poate simboliza chiar forta divina, din acest motiv el trebuie cucerit de om de la divinitate.