Școala Gimnazială nr. 1 Jegălia, Școala Rosetti și Școala generală din Modelu au marcat Zilele Holocaustului în România…

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Școala Gimnazială nr. 1 Jegălia, Școala Rosetti și Școala generală din Modelu au marcat Zilele Holocaustului în România…

HOLOCAUST – DE LA DEZILUZIE LA SPERANŢĂ

         Ziua de 9 Octombrie este Ziua Comemorării Holocaustului în România, zi dedicată victimelor evreieşti şi, în special, rolului României în acest episod tragic al istoriei. Cu această ocazie, în fiecare an, au loc ceremonii, dar şi alte evenimente de comemorare a evreilor şi romilor, victime ale Holocaustului.

 

Ziua de 9 octombrie a fost aleasă deoarece, la această dată, a început deportarea populaţiei evreieşti din Bucovina în Transnistria sub administraţia guvernului condus de Ion Antonescu. Din anul 2004, data de 9 octombrie a devenit Ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului în România.

În Holocaust au murit peste 300.000 de evrei de origine română şi ucraineană, iar dintre cei 25.000 de romi deportaţi doar jumătate s-au mai întors. La data de 9 octombrie 1941 a început deportarea forțată a evreilor din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.

În acest sens, profesorii de istorie din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, Școlii Gimnaziale ”Iancu Rosetti” și Școlii Gimnaziale Nr. 2 Modelu s-au reunit și au desfășurat manifestări comemorative în cadrul unei activităţi educative de parteneriat, menite să-i sensibilizeze pe elevii participanți la eveniment  în legătură cu ororile Holocaustului. Astfel, sub coordonarea dlui  Insp. de istorie, prof. Cătălin Ion şi îndrumarea profesorilor de istorie, coord.  Gheorghe Liliana, Dumitru Cristina, Vasile Jenica și Marius Cocoş, precum și bibliotecar Rîşnoveanu Ramona, elevii  implicați în proiect au realizat ateliere prin care și-au exprimat compasiunea și trăirile față de acest tragic eveniment.  Astfel am devenit mai  conştienţi de  semnificaţia  zilei de 9 Octombrie, nu numai din prisma a ceea ce s-a întâmplat cu evreii din Europa şi din România,  în timpul celui de-al doilea război mondial, ci şi modul în care s-au comis de fapt crimele împotriva umanităţii.

 

Nu ne rămâne astfel, decât să ne întrebăm, ce s-ar putea întâmpla, dacă privim cu indiferenţă dramele prin care trec unele popoare sau evenimentele care se întâmplă în jurul nostru, pentru că istoria se scrie, cu fiecare eveniment care se petrece, în fiecare clipă, în fiecare zi!